Burdur’un Ağlasun İlçesinde yer alan Sagalassos Antik Kenti’nde soğuk hava deposu olarak kullanıldığı tahmin edilen 2000 yıllık bir yapı bulundu.
1989 yılından beri bilimsel kazı çalışmalarının yürütüldüğü Sagalassos Antik Kenti’nde 2015 yılı kazı sezonu başladı. DHA’nın haberine göre, Belçika Leuven Katolik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marc Waelkens’in 2 yıl önce görevini bırakmasıyla kazı başkanı olan aynı üniversiteden Prof. Dr. Jeroen Poblome, 115 kişilik bir ekiple başladıkları 2015 yılı kazı sezonunun 31 Ağustos’ta sona ereceğini söyledi.
Büyük İskender Burada Savaş Yaptı
Bu yıl sekiz farklı alanda kazı çalışması yürüttüklerini anlatan Prof. Dr. Poblome, “Bu yıl Sagalassos’un erken yüzyıllarını araştırıyoruz. Biliyoruz ki Büyük İskender burada savaş yaptı. O zamanki kaynaklar Sagalassos’un küçük bir kent olmadığını belirtiyor. O yüzden erken Sagalassos’u bulmak istiyoruz. Helenistik dönemin kokusunu aldığımız her yeri kazmak istiyoruz. O yüzden Yukarı Agora etrafında kazı yapıyoruz. Büyük ihtimalle kentin merkezi oradaydı. Şu ana kadar Büyük İskender zamanına dair herhangi bir şey bulamadık ama Helenistik döneme ait eserler yavaş yavaş ortaya çıkıyor” dedi.
2.000 Yıllık Soğuk Hava Deposu
Antik kente MÖ. 2. yüzyılda önemli binalar ve anıtsal yapılar yapıldığını belirten Prof. Dr. Poblome, “Yukarı Agora’da büyük, iki katlı bir bina ortaya çıkıyor. Bu binanın orta Helenistik dönemde soğuk hava deposu olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Bu yapı tipi daha başka antik kentlerde de var ama Sagalassos’ta bugüne kadar bu eksikti. Şimdi bulduk. O çağa göre büyük bir bina. Bu iyi bir haber. Bina o kadar büyük ki kazılar 5 yıl sürebilir” dedi.
Sagalassos Antik Kenti
Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti, antik dönemde Pisidia olarak bilinen bölgede yer almaktadır. İlk yerleşim izleri günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar gittiği Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile iyi korunarak günümüze kadar gelmiştir. Kentin planı, üzerinde kurulmuş olduğu teraslı yapı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekicidir. 1000 yıllık seramik üretimi ile Sagalassos, antik dönemlerdeki en uzun süre seramik üretimi yapan bir merkezdir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kentin en göze çarpan yapılarından biri tiyatrosu ve Antoninler Çeşmesi’dir. Antoninler Çeşmesi MS. 161-180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapılmış ve tanrı Dionysos’a ithaf edilmiştir.
Büyük İskender’in bölgeyi kendi topraklarına katmak istemesiyle ilk kez adını duyuran kent, MÖ. 333 yılında kanlı bir savaşla Büyük İskender’in eline geçer. Daha sonra birçok kez el değiştiren Sagalassos, önce Seleukosların, sonra Bergama Krallığı’nın, Roma Cumhuriyeti’nin, Galat Kralı Amyntas’ın eline geçer. İmparator Augustus sayesinde tekrar Roma İmparatorluğu’na katılır. 518 yılında büyük bir deprem geçiren kent, 542 yılında veba salgınıyla boğuşur.
You must be logged in to post a comment Login