Rusya’da Uçan Dev Sincap Fosili Keşfedildi

Rusya’da keşfedilen nesli tükenmiş dev sincap, 1.5 metrelik kol açıklığı ile 50 metreden daha fazla mesafe boyunca süzülebiliyordu.

Günümüzde yaşayan bir uçan sincap örneği. C: Vokrug Sveta

Soyu tükenmiş dev uçan bir sincap türünün (lat: Petaurista tetyukhensis) keşfedilmesi, Uzak Doğu Biyoloji ve Toprak Bilimi Enstitüsü’nden Dr. Mikhail Tiunov tarafından doğrulandı.

Rusya’nın Vladivostok şehrinin 144 kilometre batısındaki Leopard Doğa Koruma Alanı’ndaki Sukhaya mağarasının içinde, 2019 yılı kazı çalışmaları sırasında, birkaç diş ve iki dişi hala yerinde olan üst çene parçası bulundu.

(Yarasa Kanatlı Yeni Dinozor Türü Keşfedildi)

Primorsky bölgesinin kuzeyindeki Tetyukhin Kaya mağarasında da aynı soyu tükenmiş uçan dev sincaptan birkaç diş daha keşfedildi.

Tüm kemikler yaklaşık 30.000 yıl öncesine ait çıktı. Bu tür, daha önce dünyanın başka hiçbir yerinde keşfedilmemişti.

Yeni keşfedilen ve başka bir türe ait olan uçan sincaplar da günümüzdekiler gibi böceklerle ve meyvelerle besleniyor olmalıydı.

Profesör Tiunov, “Komşu Çin’deki önemli paleontolojik araştırmalara rağmen, uzmanlar bu uçan dev sincap türünün kemik kalıntılarını daha önce hiç keşfetmedi.” diyor.

Bu durum, hayvanın fosillerinin henüz bulunamadığı veya orada yaşamadığı anlamına geliyor.

Günümüzde Güneydoğu Asya’daki modern uçan sincapların yaşam alanı, ayrı ayrı alanlara ayrılmış izole bölgelere benziyor.

1,5 metrelik kol açıklıklarıyla yaklaşık 50 metre havada süzülebiliyorlardı.

“Belki de geçmişte de tam olarak bu şekilde izole alanlarda yaşıyorlardı ve bu belirli türlerin yaşam alanları modern Primorskiy bölgesinin toprakları ile sınırlıydı.”

Tıpkı günümüz uçan sincapları gibi, yeni keşfedilen bu tür de, kemik yapıları oldukça farklı olsa da böceklerle, meyvelerle ve yapraklarla besleniyordu.

Buluntunun arkasındaki araştırma ekibi, yeni bir uçan dev sincap türünün keşfedilmesinin, dünya paleontolojisi için nadir ve önemli bir olay olduğunu belirtiyor.


Siberian Times. 31 Ekim 2019.

Makale: Tiunov, M. P., & Gimranov, D. O. (2019). The first fossil Petaurista (Mammalia: Sciuridae) from the Russian Far East and its paleogeographic significance. Palaeoworld.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login