Gaziantep Tarihi Eser Kaçakçılığı Merkezi Olabilir

de079a48-c84c-4fef-9ec1-016b583c0043_16x9_788x442

Birleşmiş Milletler Rusya daimi temsilcisi Vitali Churkin, New York’ta yapılan bir toplantıda Gaziantep’in Suriyede’ki terör örgütlerinin tarihi eser kaçakçılığındaki merkezi olduğunu söyledi. Churkin, Gaziantep’de yerel ve küresel boyutta bir kaçakcılık ağı oluştuğunu ve şehrin eserlerin satışı için bir ana merkez görevi gördüğünü belirtti.

Churkin ayrıca tarihi eserlerin yasadışı yollarla, internet siteleri ya da yerel satış alanlarında elden çıkarıldığını ekledi.

Suriye’deki savaşın ilk yıllarından beri Işid gibi terör örgütlerinin tarihi eser kaçakçılığından yüklü miktarda gelir ettikleri bilinmekte. Bugün ise Işid’in sadece tarihi eser kaçaklığından yıllık yaklaşık 200 milyon dolar gibi bir miktarda gelir ettiği düşünülmekte.

Daha önce de, Lübnan ve özellikle Türkiye üzerinden tarihi eserlerin dünyanın dört bir yanına dağıtıldığı ortaya çıkarılmıştı. Özellikle Gaziantep gibi bölgenin büyük ticaret merkezlerinde bu hareketliliğin yoğunlaşması ise çok şaşırtıcı bir sonuç olarak düşünülmemeli. Ayrıca bu durumu besleyen politik, sosyal vb… etkenler toplamı tekrar hatırlatmaya gerek duyulmayacak kadar sosyolojimizin bir parçası haline gelmiş bulunmakta.

Bugün IŞİD Suriye ve Irak’ta 100.000’e yakın arkeolojik buluntu alanını kontrolu altında tutuyor. Bunlardan 9 tanesi UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor.


SANA

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login