Rumeli Hisarı’nın Altında 125 Metrelik Gizli Geçit Bulundu

İBB Miras ekiplerinin Rumeli Hisarı’nda sürdürdükleri restorasyon çalışmaları sırasında 125 metre uzunluğunda gizli geçit ortaya çıkarıldı.

İlk bulgulara göre su tahliyesi ya da askeri amaçlı olabilir. C: İBB Miras

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Rumeli Hisarı’nda yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında yeraltı geçitlerinin ortaya çıkarıldığını duyurdu.

En son 1953-1955 yılları arasında restore edilen Rumeli Hisarı’nın restorasyonuna İBB, 2021’de başladı. Restorasyon projesini aralarında Prof. Dr. Can Şakir Binan, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Erol Gürdal gibi uzmanların olduğu bilim kurulu yönetti.

Yeni ortaya çıkarılan yeraltı geçiti, 125 metre uzunluğa ve yer yer 1-1,5 metre ile 3-4 metreye ulaşan yüksekliğe sahip.

(İlgili: İstanbul’daki Polieuktos Kazılarında Dört Heykel Daha Bulundu)

Bu bölgede ilk defa yoğun yeraltı geçiş noktalarının olduğunu bilimsel olarak bir restorasyon çalışmasında ortaya koyduklarını belirten Polat, bu geçitlerin daha önce başka yapıların yol açma çalışmalarında tahrip edildiğini, bir defa görüldüğünü ama üstüne bilimsel çalışma yapılmadığını söyledi.

Yeraltı geçidinin yapılış amacı araştırmalar sonucu ortaya çıkacak. C: İBB Miras

Polat, “Söz konusu geçitleri ilk defa ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarmış bir restorasyonu sizinle paylaşıyoruz.” dedi.

“Rumeli Hisarı fetihten bir yıl önce, 1452 tarihinde, dört ay gibi oldukça kısa bir sürede yapıldı. Bugün restorasyon sırasında ortaya çıkmış olan bir buluntuyla karşı karşıyayız. Bu noktada yaptığımız açmayla beraber restorasyon sırasında karşılaştığımız, dikine bir kesitle 125 metre olduğunu bildiğimiz, fakat içeride başka kanallar ve kollarla ayrıldığını tahmin ettiğimiz bir yeraltı geçidinin buluntularını görüyorsunuz. 1 ila 1,5 metre yüksekliğinde başlayıp, sonra ortada surun bugün içinde kalan, yani hisarın ortasında kalan sarnıç bölümünde 4 ila 4,5 metrelere varan yüksekliklerle oldukça iddialı bir geçiş koridoru olarak tasarlandığı, beden duvarlarının hisarın yapım tekniğindeki moloz örgü sistemine sahip olduğu, üst örtüsünün de belirli noktalarda 1900lü yılların başına kadar gelecek düzenlemelerle ara ara onarım gördüğü anlaşılıyor.”

Geçitin yüksekliği yer yer 1-2 metre iken, yer yer 3-4 metreye ulaşabiliyor. C: İBB Miras

“Fatih Sultan Mehmet’in fetih günlerinde askeri garnizon lojistiği gibi düşünmek lazım burayı. Yani her tarafın Osmanlı hakimiyetinde olduğu bir toprak değil, bir kale ve sur yapıp içine askerleri terk ettiğiniz bir alan. Böyle bir yerde tabii ki sarnıç ve su depolama ihtiyacınız da oluyor. Bugün ortaya çıkmış olan bir yeraltı geçiş noktası. Benim ilk yorumum, buranın bir dere yatağı üzerinde, Çukurçeşme’den başlayan yukarıdaki hattın, burca geldiği noktada gizlenmiş ve korunaklı bir geçiş noktası olarak yapıldığı, tahkim edildiği bir alan.”

“En son onarımı fethin 500. yılı olması sebebiyle 1953 yılında yapıldı. Ondan sonra gerçekten esaslı bir onarıma ihtiyacı hep vardı. Fakat İBB Miras’a nasip oldu. Şimdi bu restorasyonda bugüne kadar ortaya çıkmamış noktalar tek tek bu gibi örneklerle ortaya çıkıyor. İçerisinde farklı buluntularımız da var. Kamuoyuyla daha sonraki günlerde bunu paylaşacağız.”

Rumeli Hisarı’nın altındaki geçit yaklaşık 125 metre uzunluğunda. C: İBB Miras

“Fethin 571. yılında, ilginç bir şekilde tam o gün ortaya çıkmış bir buluntudan bahsediyoruz. İstanbul ve dünya tarihi için hayırlı uğurlu olsun, çok özel bir buluntu olduğunu biliyoruz. Restorasyon bittiğinde insanların gezmesi için uygun hale getireceğiz.”

Verilen bilgilere göre, şimdiye kadar sadece müze alanı ziyaret edilebilen Rumeli Hisarı’nda yeni dönemde, Fatih Sultan Mehmed döneminin önemli isimleri Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa ve Saruca Paşa’yla anılan üç görkemli kule de ziyarete açılacak.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login