Romanya’da Tarihöncesi Mezarda Altın Yüzükler Bulundu

Arkeologlar, Romanya’da tarih öncesi bir mezarda çarpıcı bir bulguya ulaştılar: 169 altın yüzük, 800 sedef boncuk ve süslü bir spiral bakır bilezik.

Tarih öncesi mezarda bulunan altın yüzükler. C: Ţării Crişurilor Museum

Keşif, Oradea şehrini A3 otoyoluna bağlayan yeni bir yolun yapım çalışmaları sırasında yapıldı. Kazılar, çok uluslu bir ekip tarafından, Mart’tan Haziran sonuna kadar yürütüldü ve Neolitik Dönem’den üç, orta ila geç Tunç Çağı’ndan iki, Roma Dönemi’nden iki ve Orta Çağ’dan kalma iki yerleşim yeri ortaya çıkarıldı.

Bihor County, Crişana’daki Biharia komününün yakınındaki alanda yapılan kazılar, bu yılın Mart ve Haziran ayları arasında Ţării Crisurilor Müzesi’nden arkeolog Călin Ghemiş tarafından yönetildi.

(İlgili: Beşiktaş’taki Kazılarda Kalkolitik Döneme Ait Bulgulara Ulaşıldı)

Ţării Crisurilor direktörü Gabriel Moisa düzenlediği basın toplantısında, “Bu olağanüstü bir keşif. Böyle bir eser koleksiyonu artık Orta ve Doğu Avrupa’da yok.” dedi.

“Görünüşe göre son derece zengin bir kadının mezarıydı. Kim olduğunu bilmiyoruz.”

Mezarın, Doğu ve Orta Avrupa’da MÖ 4500 ila 4000 yılları arasında gelişen Kalkolitik Tiszapolgár kültürüne ait olduğuna inanılıyor.

Yüzüklerin ve boncukların ortaya çıkartıldığı mezar. C: Ţării Crişurilor Museum

Kazı başkanı Ghemis, “Karpat Havzası’ndaki tüm altın parçalarının toplam 150 parça civarında olduğu düşünüldüğünde, altın istifi dönem için sansasyonel bir bulgu. Burada sadece bir envanterde 160’tan fazla var.” diyor.

Arkeologlar, iskeletin boyutuna ve mezarda gömülü silah bulunmamasına dayanarak kalıntıların bir kadına ait olduğunu belirlediler. Altın yüzükler muhtemelen saçlarını süslemek için kullanılmış olmalıydı.

Müze direktörü Moisa, “Kişinin ne tür bir kültüre ait olduğunu ve ayrıca yüzüklerin Transilvanya Takımadalarındaki altından yapılıp yapılmadığını öğrenmek istiyoruz.” diyor.

Kemikler, karbon-14 tarihleme ve DNA testi de dahil olmak üzere daha fazla analiz için Marosvásárhely ve Hollanda’daki laboratuvarlara gönderildi.

Koruma ve temizlik çalışmaları devam eden altın yüzükler yıl sonuna kadar müzede sergilenebilir.


Art News. 15 Ağustos 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login