Romanya’da, Avrupa’nın İlk İnsanların Yaşamı İnceleniyor

Romanya’da yer alan Româneşti, modern insanların yeni Avrupa ortamına nasıl adapte olduklarına dair önemli bilgiler sunuyor.

Homo sapiens’in günümüz Avrupa’sına giderken Balkanlar’dan geçtiği düşünülüyor.

Yeni bir makalede, arkeolog Wei Chu ve meslektaşları, en erken Homo sapiens ile ilişkili güneydoğu Avrupa’daki en önemli yerlerden biri olan Batı Romanya’da yer alan Româneşti’deki son kazılar hakkında rapor veriyor. Româneşti, modern insanların yeni Avrupa çevrelerine nasıl adapte olduklarına dair önemli bir fikir veriyor.

Güneydoğu Avrupa, muhtemelen ilk kez Balkan Yarımadası üzerinden geldikleri için birçok erken Homo sapiens fosilinin keşfedildiği yer olma özelliğini taşıyor.

Bununla birlikte, kültürel eserlerin yanında çok az sayıda Homo sapiens fosili keşfedildiği için, Româneşti, en eski Avrupa Homo sapienslerinin yeni koşullara nasıl uyum sağladığını incelemek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

(İlgili: Romanya’daki 35.000 Yıllık Bireyin Tüm Genomu Dizilendi)

Peki Homo sapiens bu yeni kıtayla nasıl başa çıktı? Araştırmacılar, Româneşti’deki eserlerin, oklar veya mızraklar için ek olarak kullanılabilecek, yüksek düzeyde standartlaştırılmış yontma taş dilgicikler üretmeye yönelik olduğunu buldular. Ahşap sapları düzeltmek için garip bileme taşları da kullanılmış olabilir, bu da Româneşti’nin bir tür silah atölyesi olduğunu ima ediyor.

Bazıları 300 kilometreyi aşan bir mesafeden gelen çok sayıda eser ve burada ateş kullanıldığına dair kanıtlar ile birleştiğinde, Româneşti’nin tekrar tekrar geri dönülen önemli bir yer olduğunu gösteriyor. Eser yüzeylerinin mikroskobik analizleri, çoğunun kullanılmadığını gösteriyor. Bu da bölgenin daha sonra saha dışına taşınan imalat aletleri için bir yer olarak kullanılmış olabileceğini düşündürüyor.

Românești-Dumbrăvița I’den kalma litik eserlerde aşınma izleri bulundu.

Modern insanlar ve Neandertaller

Româneşti’deki yeni kazılardan elde edilen büyük taş alet toplulukların sonuçları ve bunların yüksek kaliteli bağlamları, Homo sapiens’in hayatta kalma biçimlerinde Neandertallere kıyasla değişikliklere işaret ederek başarılarını açıklamaya yardımcı oluyor.

Bir sonraki adım, bu erken Homo sapienslerin daha önceki Neandertallerle ilişkisinin ne olduğunu detaylandırmaya çalışmak olacak.

 Dr Jacopo Gennai, “Yakınlardaki çağdaş fosiller, Homo sapiens ve Neandertallerin melezleştiğini gösteriyor, ancak bunun karşılıklı yaşam tarzlarının değişme biçimleri açısından ne anlama geldiğini ve bunu arkeolojik kalıntılarında nasıl görebildiğimizi hala bilmiyoruz.” diyor.


Leiden University. 23 Ağustos 2022.

Makale: Wei Chu et al. (2022). Aurignacian dynamics in Southeastern Europe based on spatial analysis, sediment geochemistry, raw materials, lithic analysis, and use-wear from Românești-Dumbrăvița. Scientific Reports.

Ankara Üniversitesi, Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümünden mezun.

You must be logged in to post a comment Login