Romalılar Gladyatör Terini Afrodizyak Olarak mı Kullanıyordu?

Arkeoloji temalı filmler her ne kadar birçok şeyi abartsalar da, gladyatörlerin hayatlarını kan ve ter içinde geçirdiği doğru.

Paul Mescal, Gladyatör II’de Lucius’u canlandırıyor. C: Paramount Pictures

Antik Romalıların gladyatörlere ait bu bedensel sıvılarla tam olarak ne yaptıkları net değil. Hızlı bir internet araması, gladyatör terinin hem bir afrodizyak hem de tıbbi bir ilaç olarak kullanıldığını söyleyecek.

Birçok doğrulanmamış kayda göre, dövüşçüler arenaya gönderilmeden önce zeytinyağı ile kaplanıyor ve daha sonra strigilis adı verilen bir aletle kazınıyordu (ölümcül müsabakalarından sağ çıkarlarsa). İddiaya göre, ter, kan, ölü deri, genel kir ve fazla yağdan oluşan bu gladyatör karışımı daha sonra şişelerde bahisçilere satılıyordu. Satın alan kişiler, bir dizi fiziksel fayda elde etme umuduyla bu sıvıyı kendi vücutlarına ve yüzlerine uyguluyorlardı.

Bazen de bu iğrenç karışımın parfümle karıştırıldığı veya zengin Romalı kadınlar tarafından yüz kremi olarak kullanıldığı iddia ediliyor. Diğer iddialar, hem erkeklerin hem de kadınların cinsel yaşamlarına gladyatör canlılığı katmak veya eklem ağrısından iltihaplanmaya kadar çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için bu salgıları kullandığını öne sürüyor.

(İlgili: Köle İsyanına Öncülük Eden Gladyatör Spartaküs Kimdi?)

Ancak, sinemalarda gişe rekorları kıran tarihi filmlerin birçok yönü gibi, bu uygulamanın gerçekten var olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Aksine, ünlü Romalı yazar Plinius, bir başkasının pisliği içinde debelenme fikrine kesinlikle karşı çıkıyordu ve ünlü eseri Naturalis Historia’da eski Yunanları bunu yaptıkları için küçümsüyordu.

Plinius, Yunanlıların alışkanlıklarını anlatırken, “sporcuların bedenlerinden kazınanlar, insan teri ve yağın birleşiminden dolayı bazı yumuşatıcı, ısıtıcı ve çözücü özelliklere sahip olarak kabul ediliyor” diye yazmıştı.

Plinius, “bu kazınan kalıntılar, rahim iltihapları ve kasılmaları için bir fitil olarak kullanılıyor” diye açıklıyor.

Plinius’a göre, Yunanlar sporcuların gloios olarak bilinen terinin tıbbi özellikleri konusunda hiç sınır tanımıyordu ve bunu genital siğillerden “rektum iltihaplarına” kadar her şeyi tedavi etmek için kullanıyorlardı.

Naturalis Historia’da bulunan birçok yanlış bilgi göz önüne alındığında, Plinius’un Yunan hijyen ve tıbbı hakkındaki tanımlarının ne kadar doğru olduğunu bilmek zor. Ancak, “hatta gymnasiaların duvarlarından kirleri bile kazıdılar” yazdığında Plinius’un tiksintisini gerçekten hissedebiliyorsunuz. İddiaya göre bu kalıntılar yüksek bir fiyata satılabiliyor ve “iltihaplı tümörler için bir çözüm” gibi çeşitli amaçlar için aranıyordu.

Görünüşe göre, Romalılar gladyatör terini cinsel performansı artırmak veya başka bir amaçla kullanmamışlardı. Hatta, gladyatör terinin faydalarını yüceltenler, Plinius ve diğer Romalıların tiksinmesine neden olan Antik Yunanlar olabilir.


IFL Science. 18 Temmuz 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login