Antik Roma askerine ait maaş bordrosu niteliğindeki papirüs, zorunlu ihtiyaçlarını aldıktan sonra askerin beş parasız kaldığını gösteriyor.
İsrail’de 1.900 yıllık Roma İmparatorluğu kampının kazısı sırasında bulunan askerin maaş bordrosu, üniformasını ve yiyeceklerini aldıktan sonra tamamen parasız kaldığını ortaya koyuyor.
Belge, Birinci Yahudi-Roma Savaşı sırasındaki son savaşlardan biri olan Masada Kuşatması’nda MS 72 ile 75 yılları arasında görev yapmış Gaius Messius isimli bir askere aitti.
(Bilinen En Eski Maaş Çeki İşçilere Birayla Ödeme Yapıldığını Gösteriyor)
Makbuz, Messius’un maaş olarak 50 denarii aldığını, ancak arpa parası, yiyecek ve askeri teçhizatın toplam ücretinin, maaşının tamamı kadar olduğunu gösteriyor.
Papirüste bahsedilen kesintilerin bir kısmı yem olduğu için, uzmanlar onun lejyoner bir süvari olduğuna ve atını ve katırını beslemesi gerektiğine inanıyor.
Maaş bordrosu, Romalıların Masada Kuşatması sırasında kamp kurmuş olabileceği bir yerde bulundu ve savaştan sonrasına tarihlendiği anlaşıldı. Dolayısıyla savaşa katılım için ödeme yapıldığı düşünülüyor.
Makbuz, eski bir Roma para birimi olan Gaius’un zor kazanılmış denarii’sinin ne kadarının orduya geri döndüğünü gösteriyor. Papirüsün çevirisi şu şekilde:
"İmparator Vespasianus Augustus'un dördüncü konsülü Hesaplar, maaş Gaius Messius, Beyrut'un Fabia kabilesinden Gaius'un oğlu 50 denarii maaş aldım, 16 denarii arpa parası olarak ödedim, 20 denarii (?) yemek parası olarak ödedim, bot için 5 denarii ödedim, deri kayış için 2 denarii ödedim, çizgili tunik için 7 denarii ödedim."
Ve toplam kesinti 50 denarii ediyordu. Yani Messius’un maaş çekinin tamamı kadar.
Araştırmacılar, “Maaşının ne kadarının zorunlu harcamalara gittiğini gözlemlemek çok ilginç: giyim, yemek vb. Maaş gününden sonra tamamen parasız kalmış gibi görünüyor.” diyor.
Belgenin çevirisi, Database of Military Inscriptions and Papyri of Early Roman Palestine sitesinde görülebilir.
Task & Purpose. 8 Şubat 2021.
You must be logged in to post a comment Login