Yeni bir araştırma, Raphael’in bu antik renk tonunu tekrar canlandırdığını ve Galatea eserinde kullandığını ortaya koyuyor.
İtalyan haber ajansı ANSA’nın haberine göre yeni bir araştırma, Rönesans dehası Raphael, Roma’daki Villa Farnesina’daki ünlü Galatea Zaferi’nde gökyüzü ve denizin yoğun mavisini elde etmek için antik ‘Mısır mavisini’ yeniden yarattığını ortaya çıkardı.
Tarihin en eski mavisi olarak geçen bu renk tonu, Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra kaybolmuş ve yerini lapis lazuli almıştı.
Ancak yapılan yeni çalışma, Raphael’in atölyesinde benzersiz bir deney yaptığını ve o zamanki lüks Palazzo Chigi’nin duvarlarına yaptığı başyapıtta bu rengi kullandığını söylüyor.
(Mezar Gizemini Çözmek İçin Raphael’in Yüzü Canlandırıldı)
Freskler üzerinde üzerine yapılan bu çalışma, Lincei Akademisi üyesi Profesör Antonio Sgamellotti tarafından yönetildi. Sgamellotti, kullanılan bu tonun Raphael’in eserlerinde ilk defa Galatea’da bulunduğunun altını çiziyor.
Ressamın ölümünün 500. yıldönümü sebebiyle gerçekleştirilen çalışma, 6 Ekim – 6 Ocak 2021 tarihleri arasında Sgamellotti ve Virginia Lapenta küratörlüğünde, Baldassarre Peruzzi tarafından tasarlanan ve Raphael tarafından zamanının resmindeki diğer tüm büyük isimlerle birlikte dekore edilen konutta gerçekleşecek “Villa Farnesina’da Raphael, Galatea ve Psyche'” sergisinde sunulacak.
Galatea’nın Zaferi, Raphael tarafından 1514’te tamamlanan bir fresktir. İçinde yer aldığı Villa Farnesina, o çağın en zengin adamlarından biri olan Siyenli banker Agostino Chigi için inşa edildi ve orijinal adı Villa Chigi idi. Farnese ailesi daha sonra Tiber’in diğer tarafındaki daha gösterişli saraydan daha küçük olan villayı satın aldı ve yeniden adlandırdı.
Fresk, binanın açık galerisini süsleyen şair Angelo Poliziano’nun “Stanze per la giostra” sından esinlenen ama tamamlanamamış bir dizi mitolojik sahneden bir tanesidir. Yunan mitolojisinde, güzel Nereid Galatea, köylü çoban Acis’e aşık olmuştur. Eşi, tek gözlü dev Polyphemus, iki aşığın peşine düştükten sonra üzerlerine memer bir sütun fırlatarak Acis’i öldürür. Bu hikayeye öykülenen bu fresk dizisinde, Raphael’in çalışmasının yanında Sebastiano del Piombo’nun yaptığı bir Polyphemus freski de bulunur.
ROME, SEP 1 – ANSA EXCLUSIVE
You must be logged in to post a comment Login