Prof. Dr. Celal Şimşek Kurulan Arkeoloji Enstitüsü Hakkında Konuştu

Türkiye’de ilk defa kurulan Pamukkale Üniversite’sine bağlı arkeoloji enstitüsü, 9 Mart 2015 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Master ve doktora eğitimi vereceği duyurulan arkeoloji enstitüsü’nün Türkiye arkeolojisi için oldukça önemli bir adım olduğu su götürmez bir gerçek.

2015-2016 eğitim yılında hizmet vermeye başlayacak olan enstitünün kurulma aşamasında büyük emeği geçen Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şimşek, enstitünün geleceğin akademisyen arkeologlarını yetiştireceğini ve kazı koordinasyonunun yapılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Celal Şimşek Arkeofili’ye yaptığı açıklamada  “Enstitüler üniversitelere bağlı olan bilim merkezleridir. Hemen hemen her üniversitede; Sosyal, Sağlık ve Fen Bilimleri enstitüleri yer alır. Bu enstitü ülkemizde kurulan ilk arkeoloji enstitüsü olarak Pamukkale Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Türkiye’de yer alan Alman, Fransız, Amerikan ve İngiliz arkeoloji enstitüleri de kendi ülkelerinde birer üniversiteye bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Enstitülerin, kadroları ve bütçeleri olur. Bizim arkeoloji enstitüsü de bu kapsamdadır.” dedi.

Pamukkale Üniversitesi’nde kurulan enstitünün 4 yıldır süren büyük uğraşlar sonunda hayata geçirilebildiğini vurgulayan Şimşek: “Bölümümüzdeki kadro sadece 4 profesör ve 26 personel ile yapılmakta olan  6 bakanlar kurulu kararlı kazı ve araştırmalar, enstitünün kuruluşunda etkin rol oynadı” diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye genelinde 14 fakülte, yüksekokul ve enstitü kurulmasını içeren Bakanlar Kurulu kararı, resmi gazetenin 29920 sayılı 9 Mart sayısında yayımlandı. Açılacak olan yükseköğretim kurumları arasında Pamukkale Üniversitesi’ne bağlı olarak açılan arkeoloji enstitüsü de bulunuyor. Ayrıca bazı üniversitelerde yeni fakülte, enstitü ve yüksekokulların kurulmasına dair Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte kapatılan yüksekokullar yerine kurulan fakülteler ve adı değişen enstitüler, yüksekokullar da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi gazetede yer alan bilgilere göre kurulan fakültelerin, yüksekokulların ve enstitülerin adları şu şekilde sıralandı:

Pamukkale Üniversitesi’nde Arkeoloji Enstitüsü,

Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi,

Gazi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi,

Giresun Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi,

Batman Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu,

Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Sivil Havacılık Yüksekokulu,

Kastamonu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu,

Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu.

Kapatılan yüksekokullar ve yeniden kurulan fakülteler:

Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun kapatılarak Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi,

Kırıkkale Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun katılarak Spor Bilimleri Fakültesi,

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun kapatılarak Spor Bilimleri Fakültesi,

Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kapatılarak ve Turizm Fakültesi kuruldu.

Adı değişen birimler

Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki Hemodiyaliz-Transplantasyon Enstitüsü’nün adı İzmirUluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü olarak değiştirildi.

Erzincan Üniversitesi Kemaliye Hacı Ali Akın Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu’nun adı Kemaliye Hacı Ali Akın Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olarak değiştirildi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login