Dângrêk Dağları’nın zirvesinde, Kamboçya’nın etkileyici manzarasına hakim bir uçurumun tepesinde, tanrı Shiva’ya adanmış Preah Vihear Tapınağı yer alıyor.
800 metre uzunluğundaki bir eksen üzerinde, bir kaldırım ve merdiven sistemi ile birbirine bağlanan bir dizi kutsal alandan oluşan tapınak, MS 11. yüzyılın ilk yarısına tarihlenmekle birlikte, karmaşık tarihi, inziva yerinin kurulduğu 9. yüzyıla kadar izlenebiliyor.
Esas olarak Hindu tanrısı Shiva’ya adanan tapınak, Khmer İmparatorluğu’nun mimari dehasının ve dini inancının bir yansıması. Yıllar boyunca, birçok hükümdar tarafından genişletilmiş ve modifiye edilmiş olan kompleks, zengin ve katmanlı bir tarihe sahip.
Beş giriş kapısı ve bir dizi avludan oluşan bu tapınak kompleksi, tarihsel bir deneyimin yanı sıra muhteşem manzaralar da sunuyor. Dângrêk Dağları’nın tepesinde yer alan tapınak, çevresindeki ormanlar ve vadilerle muhteşem bir uyum içinde.
Ancak bu etkileyici konum, tarih boyunca sadece estetik ve dini bir öneme sahip olmadı. Tapınağın bulunduğu yer, Kamboçya ile Tayland arasında uzun yıllar süren bir sınır anlaşmazlığına neden oldu. Her iki ülke de tapınağın sahipliği üzerine iddialarda bulundu, ancak Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı, 1962 yılında sonuçlandırılan dava kararına göre, tapınağın Kamboçya’ya ait olduğuna karar verdi.
İzole konumunun da katkısıyla oldukça iyi korunmuş olan ve 2008 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Preah Vihear, hem doğal çevresine uyumlu mimarisi hem de ince taş oyma süslemeleri ile öne çıkıyor ve Khmer mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor.
You must be logged in to post a comment Login