4.500 yıldan uzun bir süre önce inşa edilen birkaç ahşap çember anıtın kalıntıları, Portekiz’deki Perdigões arkeolojik alanında keşfedildi.
Portekiz’de bulunan bu çemberler, her ne kadar bazı haber kaynaklarında ünlü Neolitik anıt Stonehenge’e benzer şekilde “woodhenge” olarak tanımlansa da, arkeologlar çemberleri bu şekilde adlandırmıyor, bunun yerine “Ahşap Çemberler” olarak tanımlıyorlar. Arkeologlar farklı bir isim tercih ediyor olsa da, alanı çevreleyen ahşap direklerin tasarımı Stonehenge’e benziyor.
(Stonehenge’teki Dev Kayaların Nereden Geldiği Çözüldü)
Alandaki kazıları yöneten arkeolog António Valera, “Burayı bir seremoni alanı olarak yorumluyor ve ahşap çemberler olarak adlandırıyoruz.” diyor.
“Şu ana dek ahşap çemberlerin yalnızca üçte biri kazıldı ve yalnızca direk delikleri ve çemberlerin hendekleri günümüze kalmış. Çemberlerde, yaz gündönümü -yılın en uzun günü- ile hizalanan bir açıklık var.”
Valera’ya göre, seremoni alanı, büyük ihtimalle MÖ 2800-2600 yılları arasında, yaklaşık olarak İngiltere’deki Stonehenge’in inşa edilip kullanıldığı dönemde inşa edildi. O dönemde, ahşap çemberler 20 metre çapında bir alanı çevreliyor olabilirdi. Kazılar devam ediyor ve şu ana dek çemberlerde bulunan insan yapımı buluntuların çoğu, kırık çömlek parçaları ve hayvan kalıntıları.
Ahşap çemberlerin bulunduğu Güney Portekiz’deki Evora bölgesindeki Perdigões arkeolojik alanı, yaklaşık 16 hektarlık bir araziyi kaplamakla birlikte, mezalık ve Stonehenge’de kullanılanlar gibi dikili taşları da kapsıyor. İnsanlar bu alanı kabaca MÖ 3500-2000 yılları arasında cenaze ve seremoni amaçlarıyla kullanmış olabileceği gibi, başka şekillerde de kullanmış olabilir.
Arkeologlar 20 yılı aşkın bir süredir alanı kazıyorlar ve araştırma devam ediyor.
Live Science. 11 Ağustos 2020.
You must be logged in to post a comment Login