MS 79 yılında küller altında kalan Pompeii, modern zamanlarda da zaman ve hava koşulları nedeniyle aşınma tehlikesi altındaydı. Pompeii’nin mozaiklerini, hamamlarını ve hatta graffitilerini korumak üzere başlatılmış “Büyük Pompeii Projesi” kapsamında restore edilmiş altı yeni villa halka açıldı.
Villalar Pompeii’de geçmişe yeni bir bakış açısı sağlıyor. Yeni restore edilen yerler arasında bir tüccarın gösterişli evi, bir termal hamam yapısı ve kumaş satan bir işyeri var. Bunların yanında ilgi çeken bir başka yer de Fulloica di Stephanus isimli özel olarak dizayn edilmiş bir çamaşırhane oldu.
Çamaşırhanede tünikleri yıkamak için kullanılmış küvetler ve kumaşları boyamak için kullanılmış tekneler bulunuyor. Ayrıca ütülemek için bir baskı, ve umumi tuvaletlerde toplanıp, zorlu lekeleri çıkarmak için kullanılan idrarı saklamak için bir yer de çamaşırhanede bulunuyor. Kıyafetler dükkanın arkasındaki bir küvette işçiler tarafından ayakla çiğneniyordu.
2008’de İtalyan hükümeti dökülmeye başlayan Pompeii’de “acil durum” ilan etmişti. 201o yılında da Pompeii’deki Gladyatörler Evi çöktü. Fakat 2011 tarihli bir UNESCO raporu restorasyon namına pek bir şey yapılmadığını ortaya koydu. Son yıllarda turistlerin içeri alınmamasına neden olan sendika sorunları baş gösterdi. Bakım için ayrılan fonların sürekli yetersiz olması nedeniyle başka kalıntılar da çöktü.
AAP’nin bildirdiğine göre UNESCO bir noktada Pompeii’yi “Yok Edilme Riski Altında” ilan etmekle tehdit etti. Gladyatörler Evi’nin çöküşünden sonra Avrupa Birliği araya girerek restorasyon için 105 milyon euro (yaklaşık 333 milyon TL) verdi. Bu yönetim değişikliğinden sonra bir UNESCO müfettişinin Mart 2015 raporuna göre Pompeii “mükemmel bir gelişme” gösterdi.
Restorasyonu yapılan yerlerin ilk defa ziyarete açılmasıyla Pompeii’de de daha olumlu bir hava esiyor. İtalya başbakanı Matteo Renzi açılışta “Daha önce çöküntülerle haber olduk, şimdi restorasyonla haber oluyoruz” dedi AP’ye göre.
Pompeii’nin cazibesi, 2,000 yıl önceki insanların günlük yaşamına dair direkt bilgiler vermesi, kalıntıların arasında yürümek de bu bağı daha da belirgin hale getiriyor. AAP’ye yaptığı açıklamada Pompeii Arkeoloji Depertmanı Başkanı Massimo Ossana da buna vurgu yaparak “Pompeii bir şehir, ama harabelerin şehri. Ve harabeler yıkılmaya mahkumdur. Bizim görevimiz, ölü bir şehri canlı tutmak” diyor.
Marissa Fessenden – Smithsonian.com, The Guardian
You must be logged in to post a comment Login