Pompeii’de Azat Edilmiş Bir Kölenin Gösterişli Mezarı Bulundu

Pompeii’deki arkeologlar, volkanik patlamadan önce kentin kültürel yaşamına ışık tutan bir mezarın kazıları sırasında oldukça iyi korunmuş bir iskelet keşfettiler.

Porta Sarno nekropolünde bulunan mezarın görünümü. C: Alfio Giannotti/Pompeii Archeological Park

Pompeii kentinin doğusunda yer alan ve henüz halka açık olmayan Porta Sarno nekropolündeki mezarda, beyaz saç tutamları ve kulağın bir kısmının yanı sıra kemik ve kumaş parçaları taşıyan bir kafatası bulundu. Çoğu yetişkin o dönemde yakıldığı için bu keşif olağandışı olarak nitelendiriliyor.

(Pompeii’de Bir Efendi ve Kölesinin Kalıntıları Bulundu)

Mezardaki bir yazıt, bu kişinin, Marcus Venerius Secundio adlı azat edilmiş bir köle olduğunu ve Pompeii’de Yunanca gösteriler düzenlemeye yardım ettiğini ileri sürüyor. Uzmanlar, bunun Akdeniz’deki kültür dili olan Yunanca’nın Latince ile birlikte kullanıldığının ilk teyidi olduğunu belirtiyor.

C: Alfio Giannotti/Pompeii Archeological Park

Marcus Venerius Secundio’nun kalıntıları, kentin ana giriş kapılarından biri olan Porta Sarno nekropolündeki bir mezarda bulundu. Mezarın, MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla Pompeii’nin yok olmasından on yıllar öncesine ait olduğuna inanılıyor.

Pompeii’de şimdiye kadar keşfedilen en iyi korunmuş insan kalıntıları olarak tanımlananlar arasında Secundio’nun beyaz saçları ve kısmen görünen kulağı yer alıyor. İlk testler bu kişinin 60 yaşında öldüğünü gösteriyor. Mezarda, muhtemelen Secundio’nun karısı olan Novia Amabilis adlı bir kadının adını taşıyan bir cam urne de bulundu.

Mezardaki beyaz saçın detayı. C: Cesare Abbate

Secundio bir köleydi ve antik Pompeii’nin Venüs Tapınağı’nın koruyucusuydu. Kölelikten kurtulduktan sonra, bir tür imparator ibadetinden sorumlu bir rahipler okulu olan Augustales saflarına katıldı. Bir mezara gömülmüş olması, sosyal ve ekonomik açıdan iyi bir konuma gelmeyi başardığını kanıtlıyor.

Pompeii Arkeoloji Parkı müdürü Gabriel Zuchtriegel, keşfi duyuran bir açıklamada, “Yunanca gösterilerin düzenlenmesi, antik Pompeii’yi karakterize eden canlı ve açık kültürel iklimin bir kanıtı.” diyor.

Mezar üzerindeki yazıt. C: Cesare Abbate

Zuchtriegel, mezarının anıtsal boyutu göz önüne alındığında, Marcus Venerius’un köle olarak serbest bırakıldıktan sonra açıkça geçimini sağlayabilecek duruma geldiğini söylüyor. Zuchtriegel, “Süper zengin olmadı ama kesinlikle hatrı sayılır bir zenginliğe ulaştı.” diyor.

MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması ile Pompeii küller altında kaldı. Yıllar boyunca yapılan kazılar, mezarların, savaş arabalarının ve parlak freskli evlerin olağanüstü keşiflerini ortaya çıkardı.


Reuters. The Guardian. 17 Ağustos 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login