Polonya’daki Roma dönemi nekropolünü kazan arkeologlar, içine yakılan insan kalıntılarının konduğu son derece nadir bronz bir kap buldular.
Polonya’nın güneyinde, Kraków’un yaklaşık 45 km kuzeydoğusunda yer alan Kazimierza Wielka kasabasında yapılan son araştırmalarda Neolitik dönem ve erken Tunç Çağı’na ait 160 objenin kalıntılarının yanı sıra Roma öncesi ve erken Roma dönemine, yani kabaca MÖ 1. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasına tarihlenen antik mezarlık ortaya çıkarıldı.
Arkeologlar, üç farklı kazı sezonu boyunca mezarlıkta cesetlerin olduğu gibi toprağa gömüldüğü 23 mezar ve cesetlerin yakılarak gömüldüğü dört mezar tespit etti.
Bu yıl keşfedilen kremasyon (yakılarak gömülme) mezarlardan biri oldukça ilgi çekiciydi. Bu kalıntılar, Roma kökenli bronz bir kap içine yerleştirilmişti. Kova şeklindeki bu kap, “situla” olarak biliniyor ve yakılan insan kalıntılarının konulduğu bir urne (mezar kabı) olarak kullanılmış.
(İlgili: Romalı Gladyatörler Gerçekten Ölümüne mi Savaşıyordu?)
Kazının liderlerinden Joanna Zagórska-Telega, situlanın neredeyse tamamen sağlam kaldığını ve detaylı olarak dökümle yapılmış yunus şeklindeki tutamaçlarının korunduğunu söylüyor. Kap, ayrıca tabanında üç stilize yunus şeklinde ayaklara sahip.
Bu kremasyon kabının tam yaşı henüz belirlenememiş olsa da, daha önce bulunan benzer kaplar MÖ 1. yüzyıl ve MS 1. yüzyıla tarihleniyor. Polonya’da bu tür kapların bulunması son derece nadir bir olay.
Bu kapların nerede üretildiği konusunda kesin bir görüş bulunmamakla birlikte, şu an için en yaygın kabul gören teori, kuzey İtalya veya doğu Alpler’deki atölyelerde yapıldıkları yönünde. Roma İmparatorluğu’nun sınırları dışındaki Barbaricum adı verilen bölgelere (bugünkü Polonya’nın da dahil olduğu) bu bronz kaplar ticaret yoluyla ulaştı.
Kazimierza Wielka’dan bulunan Roma kökenli bu kabın olağanüstü korunmuş olması, buluntuyu son derece özel kılıyor. Avrupa’da bu türden sadece birkaç kabın tam olarak korunduğu biliniyor ve bunlardan çok azı düzenli arkeolojik kazılarda bulundu.
Bu nedenle, Kazimierza Wielka’daki buluntu bilimsel açıdan büyük bir önem taşıyor. Kabın metalik yapısı, nasıl yapıldığını anlamak için analiz edilecek ve içindeki yanmış insan kemikleri antropolojik incelemeye tabi tutulacak.
Bu kemiklerin analizi sonucunda gömülen kişinin yaşı ve cinsiyeti gibi bilgiler elde edilmeye çalışılacak. Mezarın yanındaki demir silah parçaları, bu kişinin büyük olasılıkla bir erkek savaşçı olduğunu düşündürüyor. Bu silahlar arasında bir kılıç, mızrak uçları ve kalkan aksesuarları bulunuyor ve bu eşyalar ritüel olarak bükülmüş ve yakma işlemi sırasında kasıtlı olarak tahrip edilmiş.
Bu tür silahların ritüel olarak yok edilmesi ve mezarlarla birlikte gömülmesi, MS 3. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar Avrupa Barbaricum’u halkları arasında yaygın bir gelenekti. Kazı alanında bulunan silahların özellikleri, mezarın MÖ 1. yüzyıla tarihlendiğini gösteriyor.
Zagórska-Telega’ya göre, bu kültürel gelenek Przeworsk kültürüyle ilişkili. Bu kültür, MS 3. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar Orta ve Güney Polonya’da gelişmiş ve antik yazılı kaynaklarda Lugii ve Vandallar olarak bahsedilen halklarla bağlantılı.
Newsweek. 18 Eylül 2024.
5.000 Yıl Önce Güneş’in Kararması Bu Garip Ritüelleri Tetikledi
Peru’da İnkalara Ait İki Kilometrelik Yeraltı Labirenti Keşfedildi
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login