Polonya’da Boynuna Orak Konmuş ‘Vampir’ Mezarı Bulundu

Polonya’daki arkeologlar, 17. yüzyıldan kalma, boynunda orakla gömülmüş bir ‘kadın vampir’ mezarı buldular.

İskeletin çıkıntılı ön dişi vardı ve bu da standart dışı görünümünün 17. yüzyılda batıl inançlı insanların onu bir cadı veya vampir olarak damgalamasına yol açmış olabilir. C: Aleksander Poznań

Nicholas Copernicus Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekip, Pień köyündeki cesedin boynuna, ölümden dönmesini engellemek için bir orak yerleştirilmiş olduğunu ve sol ayak baş parmağında bir asma kilit olduğunu buldu.

Keşif üyesi Magdalena Zagrodzka’ya göre, buluntu Polonya için bir ilk. “Bu eşsiz bir keşif. Daha önce hiç böyle bir şey bulunmamıştı.”

(İlgili: İtalya’da 1500 Yıllık ‘Vampir Mezarı’ Bulundu)

Cadı veya vampir olarak yaftalanan talihsiz insanlardan çok eski zamanlardan beri korkuldu. Hatta ölümlerinden sonra bile. İnsanlar, bu şekilde etiketlenen insanların, mezardan dönmelerini engellemek için çok farklı yöntemler kullandı.

Ekibin başındaki Profesör Dariusz Poliński, bu büyücülük karşıtı uygulama örneğinin alışılmadık olduğunu söylüyor.

Arkeologlar ayrıca kafasında, yüksek sosyal statüye işaret eden ipek bir başlık buldular. C: Aleksander Poznań

“Ölünün geri dönmesine karşı korunmanın yolları, başını veya bacaklarını kesmek, ölüyü yüzünü yere bakacak şekilde gömmek, yakmak ve bir taşla ezmekti.”

Ancak burada, daha önce Polonya topraklarında keşfedilmeyen, boyuna yerleştirilen bir orak gibi başka bir yöntem kullanılmıştı.

Profesör Poliński, “Orak düz bir şekilde değil, boyun üzerine öyle bir şekilde yerleştirilmişti ki, ölen kişi kalkmaya çalışsaydı, büyük olasılıkla başı kesilecek veya yaralanacaktı.” diyor.

Mezarda başka bir nesne daha vardı, sol ayağın başparmağında kapalı bir asma kilit. Profesör Poliński’ye göre bu, bir dönemin kapanmasını ve geri dönmenin imkansızlığını simgeliyor.

Arkeologlar, kadının gömülme şeklinin de büyük bir özenle gömüldüğü için olağandışı olduğunu ve bunun klasik anti-vampir uygulamaları için şaşırtıcı olduğuna dikkat çekiyor.

Kadının başında, arkeologların yüksek sosyal statüye işaret ettiğini söylediği 17. yüzyılda çok pahalı olan ipekten bir şapka vardı.

Geçmişte insanlar, vampir ya da cadı olduğundan şüphelenilenlerin mezardan çıkmasını engellemek için aşırı çaba sarf etti. C: Aleksander Poznań

Dikkat çeken bir diğer özellik ise kadının öne çıkık ön dişiydi. Bu durum, kadının standart dışı görünümünün, 17. yüzyılda batıl inançlı yerlilerin onu bir cadı veya vampir olarak damgalamasına yol açmış olabileceği yönündeki spekülasyonlara yol açıyor.

Arkeologlar ilk olarak 2005-2009 yıllarında Bydgoszcz yakınlarındaki bölgeyi keşfettiklerinde, gümüş takılar, bir kolyeye ait yarı değerli taşlar, bronz bir kase ve ipek giysi parçaları gibi yüksek değerli mezar eşyalarının bulunduğu erken Orta Çağ mezarları keşfettiler.

Bu yıl daha fazlasını bulmayı umarak alana geri döndüler. Bunu başaramayınca, dikkatlerini yakındaki 17. yüzyıldan kalma, tarım nedeniyle zarar görmüş bir mezarlığa çevirdiler.

Arkeologlar en çok tehlike altındaki bölümü incelemeye başladılar. Bu çalışma sırasında, bir “vampir” mezarı olduğunu hemen kabul ettikleri sansasyonel mezarla karşılaştılar.

Bu, Polonya’da boyuna orak konulduğu vampir karşıtı mezarın ilk vakası olmasına rağmen, daha önce diğer birçok şüpheli vampir mezarı keşfedilmişti.


The First News. 2 Eylül 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login