Polonya’da 2.300 Yıllık Kelt Miğferi Keşfedildi

Arkeologlar bu antik miğferin, Keltlerin değerli kehribar kaynaklarını korumak için bölgeye yerleştiklerine işaret ettiğini düşünüyor.

Miğfer, Polonya’nın Mazovya bölgesindeki Łysa Góra kazı alanında ortaya çıkarıldı. C: B. Kaczyński/State Archaeological Museum

Polonya’daki arkeologlar, nadir bir keşfe imza attılar — 2.300 yıllık bronz bir miğfer ve diğer eserler, ilk kez Kelt halklarının ülkenin kuzeyinde yaşadığını kanıtladı.

Keltlerin (bazıları Romalılar tarafından Galyalılar olarak adlandırılmıştı) MÖ 400 civarında güney Polonya’ya yerleştikleri biliniyor, ancak bu onların kuzeyde var olduğuna dair ilk kanıt. kazılara öncülük eden Varşova Devlet Arkeoloji Müzesi’nden arkeolog Bartłomiej Kaczyński, “Keltlerin buraya yerleşmesinin nedeni, değerli kehribar kaynaklarını güvence altına almak olabilir” diyor.

(İlgili: Galler’deki Kale, Roma ve Keltler Arasındaki Gerginliği Gösteriyor)

“Miğfer ve diğer Kelt buluntuları, Keltlerin varlığının kanıtı” diyen Kaczyński, bunun Avrupa’da en kuzeydoğuda belgelenmiş yerleşim olduğunu belirtiyor.

İnce bronz sac metalden yapılmış miğfer, orijinalinde deri ya da kumaş ile kaplanmıştı ve konik tepesi ile belirgin ense korumasına sahip “Berru” tarzında bir Kelt miğferiydi. Bu tarz miğferler, birçok soylu mezarından biliniyor.

Miğferin ayırt edici özelliklerinden biri, ense kısmını koruyan genişletilmiş arka kenarı. C: B. Kaczyński/State Archaeological Museum

“Miğfer muhtemelen sahibinin konumunu vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda askeri bir işlev de görüyordu” diyen Kaczyński, bunun Kelt seçkinleriyle ilişkili bir eşya olduğunu söylüyor.

Arkeoloji Müzesi ve Varşova Üniversitesi’nden bir ekip, miğferi Ağustos ayında Varşova’nın yaklaşık 105 kilometre kuzeyindeki Chorzele kasabası yakınlarındaki Łysa Góra arkeolojik alanında ortaya çıkardı.

Kaczyński, Łysa Góra alanındaki bir tepenin aslında antik bir tepecik olduğunu söylüyor. 19. yüzyıldan beri bu bölgede tarihöncesi eserler bulunuyor ve yerel efsanelerde gizli hazinelerden bahsediliyor.

Bronz miğfer, konik uçlu, “Berru” stili olarak bilinen belirgin bir Kelt stiline sahip. Bu tür miğferlerin daha sonraki örnekleri, Avusturya’daki bu miğfer gibi, yalnızca güneyde bulunmuştu. C: B. Kaczyński/State Archaeological Museum

Arkeologlar, miğferin yanı sıra son birkaç ay içinde bu alanda 300’den fazla eski eser buldular. Bunlar arasında dört demir balta ve bir demir kılıç da yer alıyor. Bu tür buluntular, bu bölgede nadir görülüyor ve Kaczyński’ye göre Keltler, demir metalurjisinin bu bölgeye tanıtılmasına yardımcı olmuş olabilir.

Arkeologlar ayrıca Kelt tarzında süslemeler ve broşlar ile o dönemde Polonya’da bilinmeyen, Güney Avrupa’da kullanılan birkaç eser ortaya çıkardılar. Bunlar arasında demir keski, tırpan ve makaslar bulunuyor.

Bu keşiflerden önce, kuzey Polonya’da çok az Kelt eşyası bulunmuştu ve Keltlerin güneyden kuzeye sadece nadiren temas kurdukları düşünülüyordu.

Ancak son buluntular, “bu temasların aralıklı değil, oldukça yoğun ve Kelt topluluğu için çok önemli olduğunu” gösteriyor.

Chorzele kasabası yakınlarındaki Łysa Góra arkeolojik alanındaki son kazılar, Polonya Ulusal Arkeoloji Müzesi ve Varşova Üniversitesi’nden bir ekip tarafından gerçekleştirildi. C: B. Kaczyński/State Archaeological Museum

Kaczyński, Keltlerin Łysa Góra’ya, antik ağaçlardan elde edilen ve katılaşarak turuncu veya altın rengi yarı saydam topaklar haline gelen reçine olan kehribar kaynaklarını korumak için yerleşmiş olabileceğini öne sürüyor.

Antik dönemlerde kehribar, Baltık Denizi kıyılarında bulunuyordu ve en iyi kehribarlar, günümüzde Litvanya ve Rusya’nın Kaliningrad bölgesi arasında kalan Kuron Dili’nde bulunan tortullardan çıkıyordu.

O dönemde kehribar Akdeniz dünyasında oldukça değerliydi ve kehribar süs eşyaları ve yarı işlenmiş kehribar ürünleri de Łysa Góra bölgesinde keşfedildi.

Bu buluntular, Łysa Góra’nın “kehribar yolu” üzerinde önemli bir yer olduğunu ve büyük olasılıkla, kurak Masovia bölgesi ile daha kuzeydeki tepeler, göller ve bataklıkların yer aldığı Warmia ve Masuria bölgeleri arasında bir ticaret merkezi olduğunu gösteriyor.


Live Science. 12 Eylül 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login