Peru’daki Nazca Çölü’nde Pampa de Majuelos’ta yeni bir jeoglif bulundu. UNESCO Dünya Mirası Alanı olan ve birçok hayvan, insan ve eşya çizimleri bulunan Nazca’daki bu yeni jeoglif, 30 metre uzunluğunda, uzun bir dili olan bir hayvanı gösteriyor.
National Geographic’de belirtilene göre, Yamagata Üniversitesi’nden arkeolog Masato Sakai, 30 metre uzunluğundaki hayvan figürünün, taşların üstüste yığılarak alçak bir kabartma yapılmasıyla elde edildiğini düşünüyor.
Figürün sol kısmında, uzun bir dili olan bir kafa görülüyor. Yüksek kabartmalı olan sağ kısmında ise vücut ve bacaklar olabilir.
Sakai çizimin gerçekçi bir varlığı değil, hayali bir imgeyi temsil ettiğini düşünüyor.
Sakai, taşların başka yerlerden toplanarak, burada üstüste yığılmasıyla alçak kabartma yaratma tekniğinin “karakteristik bir jeoglif yapma tekniği” olduğunu ve 2500 – 2000 yıl öncesine tarihlenebileceğini söylüyor.
Sakai aynı bölgede 2011 yılında da yeni jeogliflerin keşfedildiğini belirtiyor. O zaman bulunan iki antropomorfik (insan biçimli) figür bir kafa kesme sahnesini betimliyordu.
“İki jeoglif arasında, Cahuachi törensel alanına giden antik bir yol olduğunu dikkate alırsak, figürlerin böyle bir dini alana giden hac yoluyla ilgili olduğunu söyleyebiliriz” diyor.
Andina, (END) LZD/MAO/RMB/MVB, 27 Nisan 2016
You must be logged in to post a comment Login