Peru’da Rahiplerin Kadınları Kurban Ettiği 1200 Yıllık Gizli Oda Bulundu

Peru’nun Pucalá bölgesinde 1,200 yıllık bir tapınakta yapılan çalışmalarda, tapınağın gizli bir bölümünde kurban edildiği düşünülen altı kadının iskeleti bulundu. Kadınların her biri, kafatasları And dağlarına bakacak şekilde yerleştirilmişti, ve bu amaçla bazı iskeletler garip şekillerde bükülmüş ve katlanmıştı.

Uzmanlar kadınların ritüel kostümlerin giyildiği kutsal törenlerde öldürülmüş olabileceğini, hatta bu törenlerde kurbanların kanının içilmiş olabileceğini söylüyor. Fakat bu döneme tarihlenen benzer kurban törenlerine daha önce rastlanmadığı için ayrıntılar henüz bilinemiyor.

Keşif, İnka uygarlığından yaklaşık birkaç yüzyıl öncesine tarihlenen Lambayeque kültürüne ait. Lambayeque kültürünün MS 750 civarında Peru’nun kuzey kıyılarında ortaya çıktığı ve MS 1375 yılına kadar geliştiği düşünülüyor.

Peru’da Rahiplerin Kadınları Kurban Ettiği 1200 Yıllık Gizli Oda Bulundu

Moche kültüründen sonra geldiği düşünülen Lambayeque insanları, büyük tapınakların olduğu dini şehirler inşa etti, fakat çevre bölgeleri işgal etmeye çalışmadı. Lambayequeler MS 1375’de Chimu imparatorluğu tarafından yenilgiye uğratıldı. İnka imparatorluğu ise 1400-1533 yıllarında etkili olmaya başladı.

Tapınakta bulunan iskeletlerin hepsi aynı yöne bakar şekilde yerleştirilmiş ve Moche, Wairi ve Cajamarca gibi diğer İnka-öncesi uygarlıklardan geldiklerini düşündüren eşyalar çevrelerine konulmuştu. Bu da İnka öncesi kültürler arasında yakın bir ilişki oduğunu doğruluyor.

Kazı Başkanı Edgar Bracamonte “1200 yıllık bir tapınak ve rahiplerin tanrılara kadınları kurban ettiği bir gizli oda bulduk. Burası özel törenler için kullanılıyordu. Odada platformlar ve ortada bir rampa bulunuyor. Rampa ve platformlarn üstüne çok sayıda adak bırakılmış. Farklı alanlarda gömülmüş altı kadın ortaya çıkardık” diyor.

Peru’da Rahiplerin Kadınları Kurban Ettiği 1200 Yıllık Gizli Oda Bulundu

Kadn iskeletlerinin kafatasının olağandışı pozisyonu da arkeologları şaşırttı. Çünkü normalde Moche ve Lambayeque’lere ait şehirlerde kurban edilen erkeklerin iskeletleri, burada bulunan kadınlardan farklı bir yöne doğru konumlandırılıyordu.

Bulunan insan iskeletleri ve ikonografi, bu odanın insan kurbanlar için kullanıldığını düşündürüyor.

Kazı başkanı Bracamonte “Bizim ilgimizi çeken yaklaşık 24 yaşlarında olan bir kadının iskeletinin garip pozisyonu oldu. Rampanın ortasına bir lama ve seramik çömleklerle birlikte konulmuştu.”

Peru’da Rahiplerin Kadınları Kurban Ettiği 1200 Yıllık Gizli Oda Bulundu

“Buradaki bulgular çok önemli çünkü Mochicas ve Lambayeque kültürleri arasında yakın bir ilişki olduğunu gösteriyor”

Moche Uygarlığı Kuzey Peru’da MS 100-800 arasında, Cajamarca MS 200-800 arasında, Wari MS 500-900 arasında, Lambayaque ise 750-1375 arasında varlığını sürdürdü. Odada bu kültürlerin her birine ait eşyaların bulunması, kültürlerin bir şekilde iletişim kurduğunu gösteriyor.

Odadaki kurban edilmiş kadınların Lambayeque tapınağına nasıl geldiği bilinmese de tutsak ya da köle olarak getirilmiş olma ihtimalleri var.

Kurban etme töreninin ayrıntıları ve gerekçeleri de bilinmiyor. Fakat bu gelenek daha sonra benzer şekilde İnka uygarlığında da uygulanmaya devam etmiş olabilir.


Daily Mail, 26 Ocak 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login