Peru hükümeti, Mashco-Piro olarak bilinen Amazon yağmur ormanlarında yaşayan izole bir kabileyle ilk defa iletişim kurmayı planlıyor.
Daha önce temasa geçilmemiş kabilelere ulaşıp iletişim kurmak tartışmalı bir konu, özellikle bu izole kabilelerin yaygın hastalıklara karşı bağışıklıklarının olmadığını ve bunun da kısa sürede ölümcül bir duruma dönüşebileceği düşünüldüğünde. Fakat yetkililer Mashco Piro ile iletişim kurulmasının gerektiğini belirtiyor ve grup üyelerinin ormandan çıkarak köylüler, turistler ve misyonerlerle zaten karşılaştığının altını çiziyor.
Örneğin Eylül 2014’te Survival International, Adventist misyonerlerin Manu Ulusal Park sınırına yakın bir kabile için kıyafet ve yemek bıraktığını ve bu tarz hareketlerin zamanında izole kabilelerde hastalıkların yayılmasına ve salgınların meydana gelmesine neden olduğunu belirtti. Tur şirketleri “insan safarisi” reklamıyla nehir kıyısı boyunca turistlere Mashco Piro kabilesini ve üyelerini görmeyi vaad ediyor.
Çoğunlukla bu plansız ve kontrolsüz iletişimin bir sonucu olarak antropologlar planlı bir iletişim seçeneğini tartışıyor.(Bu tarz kabileler genellikle komşularıyla sınırlı bir iletişime sahip olup dış dünyanın farkındalar ancak izole ve göçebe yaşantılarını korumak için ormanda kalmayı seçiyorlar)
Science dergisi haziran sayısı başmakale yazarları Robert Walker, Missouri Üniversitesi, ve Kim Hill, Arizona Devlet Üniversitesi, durum hakkında şu yorumda bulundu: “ Dış tehditleri ve yanlışlıkla kurulan iletişimleri azaltmak için çabalar artmazsa, bu kabilelerin varlıklarını devam ettirme olasılıkları oldukça düşük.”
Hill ve Walker kontrollü bir iletişimin, kaçınılmaz olarak bulaşacak hastalıklara karşı tıbbi yardımla beraber, çok daha güvenli olduğunu belirtti.
“İyice planlanmış bir iletişim, kazara gerçekleşen karşılaşmaların sonuçlarına nispeten oldukça güvenli” diye yazmış ve eklemişti; “Fakat, bu güvenli iletişim, nitelikli kültürel çevirmenlerle bölgede en az bir yıl kalmayı göze alabilecek sağlık görevlilerini gerektiriyor.”
Survival International gibi oluşumlar şiddetle iletişim kurulmasına karşılar ve bölgenin sert ve ciddi bir biçimde korunması gerektiğini iddia ediyorlar. Kaçak odun kesimi ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi durumların korumanın uygulanmasını zorlaştırabileceği açıktır.
Öte yandan Mashco Piro, Reuters’a göre kendi temaslarında bulunuyor. Mayıs 2015’te kabile üyeleri Machiguenga kabilesine ait yerleşim yerine saldırarak bir kişiyi öldürdü. 2011’de gerçekleşen bölge sakinleri ve kabile üyeleri arasındaki çatışmada bir kişi ölmüş ve bir korucu yaralanmıştı. Daha önce temas kurulmamış iki Perulu grup Brezilya otoritelerine 2014’ün temmuzunda ve ağustosunda ulaşarak yerli olmayan kişiler tarafından, büyük ihtimalle uyuşturucu kaçakçıları veya kaçak oduncular tarafından saldırıya uğradıklarını belirtti.
Peru genellikle izole kabileleri kendi haline bırakma taraftarı olsa da bu son olaylar bir istisnaya neden oldu. Planlı temasın amacı Mashco Piro kabilesinin neden artan sıklıklarda ormandan dışarı çıktığını bulmak ve böylece olası başka çatışmaları önlemek.
Peru çokkültürlülük bakan yardımcısı Patricia Balbuena, El comercio gazetesine yaptığı konuşmada “2014’te nehir boyunca 70 bölgede Mashco Piro görüldü.” dedi. 2015’te ise grup tarafından bölge sakinlerine 5 baskının düzenlendiğini belirtti.
livescience
You must be logged in to post a comment Login