İran’da, Nakş’ı Rüstem’deki Darius’un mezarı yakınlarındaki yamaçta, şimdiye dek belgelenmemiş üç dilli antik yazıt bulundu.
Fransız arkeolog Werther Henkelman, 2.000 yıldan uzun bir süredir yosun ve tortu altında gizli kalan yazıtın keşfedilmesinin, eski İran çalışmaları ve dilbilimi alanı için büyük önem taşıdığını söylüyor.
(Rusya’da Pers Kralı I. Darius’a Ait Yazıtlı Dikilitaş Bulundu)
Yazıt, Farsça, Elam ve Babil dillerinde yazılmış ve dilbilimciler için, üç antik dile dair yeni fiiller eklediği için özellikle önemli.
Hansklmann, “Onlarca yıldır araştırılan Nakş’ı Rüstem bölgesinde hala bu gibi değerli yazıtların keşfedilmesi bekleniyor.” diyor.
“Rostam’ın resmi” anlamına gelen Nakş’ı Rüstem, Pers mitolojisinde en çok ismi geçen efsanevi İran kahramanı. O dönemde bölgedeki yerliler, mezarların altındaki oyukların efsanevi kahramanın tasvirlerini temsil ettiğini varsayıyorlardı.
Henkelman, bu ayrıntılı yazıtın, Persepolis’in arşivlerine değerli bilgiler katacağını ve Akhamenid döneminin (MÖ 550–330) soylu ailelerinin isimlerinin ve soyağaçlarına dair bilgilerimizi artıracağını vurguluyor.
“Bu yazıtın keşfi, Akhamenid Kralının müttefikleri ve danışmanları hakkında harika bilgiler sunuyor.”
Naqsh-e Rostam, Akhamenid krallarından, II. Darius, I. Artaxerxes, I. Darius ve I. Xerxes’e ait olduğuna inanılan dört mezar barındırıyor, ancak bazı tarihçiler hala bu konuyu tartışıyor.
IRNA. 30 Ocak 2019.
You must be logged in to post a comment Login