1981 yılında Perge Antik Kenti’nde gövdesi bulunan sağlık tanrısı Asklepios’un oğlu Telesphoros heykelinin 34 yıl sonra başı bulundu.
Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan tarafından 1981 yılında Perge antik Kenti’nde günyüzüne çıkarılan sağlık tanrısı Asklepios’un oğlu Telesphoros’un başı bulundu ve ait olduğu gövdeye yerleştirildi.
1946 yılında başlayan Perge Antik Kenti kazılarında, 1981 yılında Prof Dr. Jale İnan tarafından günay hamamında MS. 2. Yüzyıla tarihlenen sağlık tanrısı Asklepios’un heykeli bulunmuştu. Ayak ve gövdeye yakın iki parça ve bunlara ekli küçük bir çocuk vücudundan oluşan heykeldeki çocuğun kafası yoktu.
AA’ya açıklama yapan Antalya Müze Müdürü ve Perge Antik Kenti Kazı Başkanı Mustafa Demirel, 34 yıl sonra hamamın hemen yanındaki Helenistik kulenin önünde cadde temizliği yapılırken yüzeye yakın bir tabakada çocuk heykeli başı bulduklarını, öncesinde anlamadıklarını fakat müzeye getirildikten sonra bunun Asklepios heykeline ait olduğunu anladıklarını söyledi. Restoratörlerle birlikte kontrol edildikten sonra da heykelin eksik bölgesine geri monte edildiğini belirtti.
Restorasyonu yapılan Asklepios heykeli daha sonra müze bahçesinde yeni envanter numarasıyla sergilenmeye başladı.
Yunan Mitolojisinde Asklepios
Yunan mitolojisinde sağlık tanrısı. Apollon oğludur ve yılanlı asası vardır. Asklepion, günümüzde de tıbbın simgesi olan yılanlı asası ile hasta insanlara şifa dağıtır. Hatta sonraları ölüleri de diriltmeye başlar. Ancak insanların ölümsüz olması yeraltı tanrısı Hades’in ve Zeus’un hoşuna gitmez. Daha sonra Hades’in kışkırtması sonucu Zeus, Asklepios’a şimşek fırlatarak öldürür. Bir efsaneye göre Asklepios’un öldürüldüğü sırada elinde bulunan reçete yağmurla beraber toprağa karışır ve oradan da her derde deva sarımsak yetişir. Zeus’un Asklepios’u öldürmesi üzerine Apollon, Zeus yıldırımları bağışlayan Kyklopları öldürerek oğlunun intikamını alır.
You must be logged in to post a comment Login