Paris yakınlarında bir evin bodrum katındaki tadilat sırasında, bazıları Roma dönemine tarihlenen yaklaşık 40 mezar ortaya çıkarıldı.
Paris yakınlarındaki bir ev sahibi, bodrumunu yenileme çalışmaları sırasında beklenmedik bir şekilde bir iskelet buldu. Bu keşif üzerine başlatılan çalışmalar sonucunda, bazıları 1.700 yıl öncesine kadar uzanan düzinelerce mezarın bulunduğu bir mezarlık ortaya çıkarıldı.
En eski mezar MS 3. yüzyıla, Geç Roma dönemine ait. On adet alçıdan yapılmış lahit ise yaklaşık MS 476’dan 750’ye kadar süren Frank hakimiyetinin erken dönemleri olan Merovenj dönemine tarihleniyor.
En geç mezarın 10. yüzyıla ait olması, bu mezarlığın yaklaşık 700 yıl boyunca kullanıldığını gösteriyor.
Arkeologlar başlangıçta bu alanın erken Orta Çağ mezarlığı olduğunu düşünmüşlerdi, çünkü bir zamanlar bölgede yedinci yüzyıldan kalma bir şapel bulunuyordu. Bu yüzden, bölgesel yetkililer adına kazıları yürüten Fransız arkeoloji şirketi Archaeodunum’a göre, daha da eski mezarların varlığı beklenmedik bir durumdu.
Ev sahibinin geçtiğimiz kış aylarında ilk mezarı bulmasının ardından, arkeologlar şimdiye kadar dört odadan oluşan, 52 metrekarelik bir alanda 38 mezarı ortaya çıkardılar.
Orta Çağ şapeli
Paris’in güney banliyölerinde yer alan Corbeil-Essonnes komününün Montconseil bölgesindeki evin, Orta Çağdan kalma Notre-Dame-des-Champs şapelinin bulunduğu yerde inşa edildiği düşünülüyor. Bu şapelin ise bir su kaynağına adanmış daha eski bir pagan tapınağının üstüne inşa edildiği söyleniyor.
Daha önce bu bölgede erken Orta Çağ mezarları bulunmuş olsa da şapele ya da tapınağa ait bir iz keşfedilmemişti. Yapılan açıklamaya göre, şapelin mezarlığı ilk kez inceleniyor.
Bodrum alanında birkaç kaya çıkıntısı olmasına rağmen, mezarların çoğu paralel sıralar halinde düzenlenmişti. Roma dönemine ait kalıntılar, zamanla çürümüş olan ahşap yapıların içinde sırtüstü gömülmüştü. Merovenj dönemine ait 10 mezarda ise yan yana yelpaze şeklinde düzenlenmiş alçı lahitler kullanılmıştı.
Bir lahit başlangıçta, şu anda parçalanmış olan ve yüzeyine bir rozet ve iki haç oyulmuş gibi görünen şekillendirilmiş bir taş blokla kaplıydı. Arkeologlar, bu tür motiflerin Merovenj lahitlerinde ve o dönemdeki Hıristiyan ibadet yerlerinin dış kısımlarında yaygın olduğunu belirtiyor.
Antik mezarlar
Diğer yerlerde bulunan Merovenj lahitleri bazen süslemelere sahip olabiliyor ve çoğunlukla birden fazla kişinin kalıntılarını içerebiliyor. Ancak Corbeil’deki lahitlerin çoğunun süslemesiz olduğu ve her birinin yalnızca bir kişinin kalıntılarını barındırdığı belirtiliyor.
En eski mezarların yaşı, insanların ortaçağ şapeli inşa edilmeden çok önce bu bölgeye defnedildiğini gösteriyor.
Arkeologlar, iskeletlerin laboratuvar analizlerinden sonra, gömülen bireylerin cinsiyetleri ve yaşlarının yanı sıra, öldükleri sıradaki sağlıkları ve genel diyetleri gibi yaşam koşullarına dair herhangi bir göstergeyi belirlemeyi umuyorlar.
Mezarlığın Geç Antik Çağ ve Ortaçağ boyunca bu bölgeye yakın yaşayan nüfus hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve cenaze geleneklerinin zaman içinde nasıl değiştiğini anlamalarına yardımcı olacağını umuyorlar.
Live Science. 9 Ekim 2024.
You must be logged in to post a comment Login