Panama Maymunları da Taş Devrine Girdi

Araştırmacılar Panama’daki beyaz yüzlü kapuçin maymunlarının bir popülasyonunun Taş Devri’ne girdiğini keşfetti. Maymunlar, kabuklu yemişleri ve kabuklu deniz canlılarını kırmak için taş aletler kullanmaya başladılar, bu da onları bizden sonra bunu yapan dördüncü tür primat yapıyor.

Kapuçin maymunları taşları alet olarak kullanırken görüntülendi. C: Barrett vd.

Bu maymunlar grubu, Panama sahili ve Coiba Ulusal Parkı’nın bir parçasını kapsayan küçük bir ada olan Jicarón adasında yaşıyor. Bu ulusal park, üç adayı kapsıyor ve hepsinde de kapuçin maymunları yaşıyor. Ancak, sadece Jicarón adasındaki maymunlar alet kullanmaya başladı ve hepsi değil. Araştırmaya göre, sadece adanın belirli bölgelerindeki erkekler alet kullanabiliyor.

Max Planck Enstitüsü’nden araştırmanın baş yazarı Brendan Barrett “Bu davranışın coğrafi olarak değişiklik gösterir gibi görünmesi bizi çok şaşırttı.” diyor.

(Şempanzeler ve Maymunlar Taş Çağı’na Girdi)

Parktaki maymunlarda bu davranışın ilk defa gözlemlenmesi, araştırmanın eş yazarı Alicia Ibáñez’in taş alet kullanan maymunları fark ettiği 2004 yılına dayanıyor. Araştırmacılar daha sonra Mart 2017’de buraya geri döndüler ve maymunları bu gibi eylemler sırasında yakalamak için üç adaya kamera tuzakları yerleştirdiler.

Ekip, kameralar sayesinde, erkek maymunların hindistan cevizi, yengeç ve salyangozları parçaladığına şahit oldu. Ancak, bu davranışın adadaki diğer gruplara neden yayılmamış olduğu henüz belli değil. Araştırmacılar, maymunların bireysel olarak gruplar arasında hareket ettiklerini, dolayısıyla teoride bu inovasyonun yayılması gerektiğini belirtiyorlar.

Araştırmacılar, Taş Devri’ne girmenin, primatlar için beklenen bir yörüngeden ziyade, onlar için bir şans bileşenine sahip olabileceğini düşünüyor. Belki de, örneğin, ortalamadan daha zeki bir birey alet kullanmaya başladı ve diğerleri onu kopyalamıştı. Sınırlı yemek seçenekleri göz önüne alındığında, aletler hayatta kalma şanslarını artırabilirdi.

(Tayland’ta Maymunlar 50 Yıldır Taş Devrini Yaşıyor)

Ekip, bu maymunlar üzerinde daha fazla araştırma ve daha fazla gözlem yapmanın, neler olduğunu açıklamaya yardımcı olacağını umuyor.

Beyaz yüzlü kapuçinler, Taş Devri’ne giren ikinci Amerikan türü oldu. Güney Amerika’da bulunan bir başka kapuçin grubu da taş aletler kullanıyor ve bunu 700 yıldan beri yapıyor olabilir.

(Brezilya’daki Maymunlar Keskin Kenarlı Taş Aletler Yapabiliyor)

Taş alet kullanan diğer iki tür ise, Tayland’taki makaklar ve Batı Afrika’daki şempanzeler.


New Scientist. 2 Temmuz 2018.

Makale: Barrett, B. J., Monteza-Moreno, C. M., Dogandžić, T., Zwyns, N., Ibañez, A., & Crofoot, M. C. (2018). Habitual stone-tool aided extractive foraging in white-faced capuchins, Cebus capucinus. bioRxiv, 351619.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login