Pakistan'da Muson Yağmurları Mohenjo-daro'yu Tehdit Ediyor - Arkeofili

Pakistan’da Muson Yağmurları Mohenjo-daro’yu Tehdit Ediyor

Şiddetli muson mevsiminin yüzlerce insanı öldürdüğü selden etkilenen Pakistan’da, yağmurlar 4.500 yıllık ünlü arkeolojik alanı tehdit ediyor.

Pakistan’ın güneyindeki Sindh eyaletindeki Mohenjo-daro kalıntıları 1922’de keşfedildi.

Güney Sindh eyaletinde İndus Nehri yakınında bulunan Mohenjo-daro kalıntıları, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve Güney Asya’daki en iyi korunmuş kentsel yerleşimler arasında kabul ediliyor. Burası, 1922’de keşfedildi ve antik Mısır ve Mezopotamya’nınkiyle aynı zamana denk gelen uygarlığının ortadan kaybolmasının gizemi hala devam ediyor.

Sitenin küratörü Ahsan Abbasi, son sel felaketinin Mohenjo-daro’yu doğrudan etkilemediğini, ancak rekor kıran yağmurların kalıntılara zarar verdiğini söylüyor. Abbasi, “Yaklaşık 5.000 yıl önce inşa edilen birkaç büyük duvar, muson yağmurları nedeniyle yıkıldı.” diyor.

Abbasi, arkeologlar nezaretinde onlarca inşaat işçisinin onarım çalışmalarına başladığını söyledi ancak hasarın tahmini maliyetini vermedi.

(İlgili: İndus Vadisi Uygarlığı Hakkında Her Şey)

Abbasi, sitenin ibadet, meditasyon ve cenaze töreni ile ilişkili büyük bir yarım küre yapısı olan “Budist stupa”nın bozulmadan kaldığını söylüyor. Ancak sağanak yağış bazı dış duvarları ve ayrıca bireysel odaları ayıran bazı büyük duvarları da tahrip etti.

Abbasi, yerel Sindhi dilinde “Ölüler Höyüğü” olarak da bilinen Mohenjo-daro’daki uygarlığın, geçmişte sel felaketinde kritik bir önemi olan ayrıntılı bir drenaj sistemi inşa ettiğini söylüyor.

Seller tüm Pakistan’ı etkisi altına almış olsa da, Sindh eyaleti en çok etkilenenler arasında yer aldı. Pazartesi günü, ordu mühendisleri, yakındaki Sehwan şehrini büyük bir selden kurtarma umuduyla yükselen suları serbest bırakmak için Pakistan’ın en büyük tatlı su gölü olan Manchar Gölü’ndeki bir sette ikinci bir kanal açtılar.

Gölden akan sular şimdiden düzinelerce yakın köyü sular altında bırakarak yüzlerce aileyi aceleyle evlerini terk etmeye zorladı.

Kurtarma operasyonları salı günü askerler ve gönüllüler tarafından helikopterler ve botlar kullanılarak insanları sular altında kalan bölgelerden ve en yakın yardım kamplarına götürmek için devam etti. On binlerce insan zaten bu tür kamplarda yaşıyor ve binlercesi daha yüksek yerlerde yol kenarlarına sığındı.

İndus Vadisi uygarlıkları

İndus Vadisi Uygarlığı, adını Asya’nın en uzun nehirlerinden biri olan İndus Nehrinden alıyor. İndus Vadisi Uygarlığının Mohenjo-Daro, Kot Diji ve Chanhu-Daro gibi büyük ve iyi planlanmış şehirlerinin çoğu İndus Nehri boyunca yer alıyordu.

İndus Vadisi Uygarlığı şehirleri, sofistike kentsel planlama ile karakterize ve su kontrol sistemlerini ve ızgara odaklı mahalleleri, son derece önemli yönlere yerleştirilmiş yollar ve sokakları içeriyordu. Yolların çoğu, ayrıntılı drenaj sistemleriyle pişmiş tuğla ile döşeli geniş caddelerdi. Belcher, arkeologların bu şehirlerdeki sakinlerin tam sayısını bilmemelerine rağmen, Mohenjo-Daro ve Harappa gibi daha büyük şehir merkezlerinin 30.000 ila 40.000 veya muhtemelen daha fazla insana sahip olabileceğini söylüyor.


The Guardian. 6 Eylül 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login