Osmaniye’deki Mozaikte Turp Figürüne Rastlandı

Osmaniye’nin turp üretimiyle bilinen ilçesi Kadirli’de inşaat kazısı sırasında ortaya çıkan taban mozaiklerinin birinde turp figürü bulundu.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, 2015’te bir inşaat firmasının yapmayı planladığı bina inşaatın temel kazısı sırasında taban mozaikleri bulundu. Bölge 3. derece sit alanı ilan edildi. Daha sonra inşaat çalışması durduruldu ve bölge koruma altına alındı.

(2018 Yılında Türkiye’nin En Önemli 10 Arkeolojik Keşfi)

Geçen yıl kasımda başlanan kurtarma kazısı çalışmalarında ortaya çıkarılan bir mozaikte ise turp figürüne rastlandı.

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Türkiye’nin turp üretiminin yüzde 70-80’ini karşılayan Kadirli ile özdeşleşen bir ürüne mozaikte rastlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Mozaiklerin milattan sonra 1. veya 2. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu belirten Torun, “Burada Zeugma ile eş değer mitolojik karakterlere rastlıyoruz. Kadirli’nin tarihine ışık tutacak bir çalışma” dedi.

Bölgede 2.000 yıl önce turp yetiştiriliyordu

Osmaniye çevresinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında ilk kez insan figürlü mozaiklere rastlandığını belirten Torun, şöyle konuştu:

“Burada bulunan mozaikler o dönem insanlarının yaşamıyla ilgili bilgiler veriyor. Mozaiğin birinde bir turp ile kucağında keklik ve elinde üzüm olan bir insan figürü yer alıyor. Bu figür, Kadirli ile özdeşleşen turpun bölgede yaklaşık 2.000 yıl önce de yetiştirildiğini gösteriyor. Ayrıca mozaiklerde Kadirli merkezde o dönemle ilgili ilk yazılı belgeyi de bulmuş durumdayız.”


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login