Örümcek Korkusu DNA’mızda Var

Araştırmacılar, örümcek korkusunun DNA’mıza yazılmış bir hayatta kalma dürtüsü olduğunu keşfetti. Araştırmaya göre, binlerce yıl önce tehlikeli tehditlere karşı örümcekgilleri uzak tutma içgüdüsü bir evrimsel tepki olarak gelişti.

araknofobi dna'mıza işlenmiş
Yapılan araştırma, en sarsıcı fobilerden biri olan araknofobinin, DNA’mıza titizlikle işlenmiş bir hayatta kalma içgüdüsü olabileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar bu korkunun DNA’mıza işlenmesinin, milyonlarca yıl önce örümceklerin çok güçlü zehirlerinin olduğu Afrika’daki insan evrimine kadar gidebileceğini söylüyor.

Güçlü ve zehirli bir dizi örümceğin, Afrika’da hominidlerden çok daha önce bulunduğunu söyleyen Columbia Üniversitesi’nden araştırmayı yürüten Joshua New, bu örümceklerin milyonlarca yıl da hominidlerle birlikte yaşadığını belirtti.

Joshua New, insanların öngörülemeyen, son derece zehirli örümcekler tarafından sürekli bir tehdit altında olduğunu söyledi ve ölümcül olmasa bile, o dönemde bir karadul ısırığının günlerce hatta haftalarca felç bırakabileceğini sözlerine ekledi.

Araştırma ekibi konuyla ilgili olarak 252 gönüllünün katıldığı bir deney gerçekleştirdi. Gönüllülere bilgisayardan soyut şekiller gösterildi. Fakat gönüllülerin, net şekilde gösterilen iğne, arı gibi korku verebilecek şeylere kıyasla görüntüsü bozulmuş bir örümceğe verdikleri tepkiler oldukça hızlıydı.

Örümceklerin genellikle küçük, siyah ve saklanmaya meyilli böcekler olduğunu hatırlatan araştırmacılar, bu nedenle herhangi bir karşılaşmada algılamanın çok önemli olduğunu söylüyor,

“Örümceklerin tespiti için hassasiyet, uyanıklık, dayanıklılık ve hız gibi özelliklerin en ufak bir ölçüde gelişmesi bile insanlar için oldukça avantaj sağlardı.”

Arkeologların Neden Olduğu Olayları Konu Alan 10 Korku Filmi


Daily Mail. 6 Nisan 2015.

Makale: New, J. J., & German, T. C. (2015). Spiders at the cocktail party: An ancestral threat that surmounts inattentional blindness. Evolution and Human Behavior, 36(3), 165-173.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login