Orta Çağ Manastırında Aceleyle Saklanmış Sikkeler Bulundu

Almanya’daki bir Orta Çağ manastırında ortaya çıkarılan dört altın sikke, bir isyan sırasında aceleyle saklanmış gibi görünüyor.

Almanya’da bir manastırda bulunan dört altın sikkeden biri.

Almanya’daki arkeologlar, bir Orta Çağ manastırının kalıntıları arasında gömülü 500 yıllık altın sikkeler ortaya çıkardılar.

Himmelpforten olarak da bilinen Augustinian Hermit manastırı, kurulduğu 1253 yılından 16. yüzyıla kadar keşişlere ev sahipliği yaptı.

(İlgili: 2.000 Yıllık Sikkeler, İç Savaş Sırasında Saklanmış)

Arkeologlar, dört sikkenin 1525’te çiftçilerin orta Almanya’daki bir kasaba olan Wernigerode’deki manastıra baskın düzenlediği bir ayaklanma sırasında keşişlerden biri tarafından “aceleyle saklandığını” düşünüyorlar.

Britannica’ya göre 1524 ile 1525 yılları arasında Almanya’da bir köylü ayaklanması oldu. Köylü Savaşı olarak bilinen olaylarda köylüler ve çiftçiler, daha fazla hak ve baskıdan kurtulma talep ederek soylulara karşı ayaklandılar. Uzmanlar, isyanın bir parçası olarak, çiftçilerin 1525’te Himmelpforte manastırına baskın düzenleyip yağmaladıklarını söylüyor.

Uzmanlara göre sikkelerin bir kısmı manastırda saklandıkları sırada çok fazla yıpranmıştı.

Saksonya-Anhalt Devlet Anıt Koruma ve Arkeoloji Ofisi’nden proje yöneticisi ve arkeolog Felix Biermann, “Altın paralar çok değerliydi ve bu küçük servet muhtemelen bir keşiş tarafından çok tehlikeli bir durumda saklanmıştı.” diyor.

Söz konusu sikkeler hiçbir zaman saklandığı yerden geri alınmadığı için, muhtemelen bir şeyler ters gitmiş olmalıydı.

Arkeologlara göre, dört altın sikke farklı zamanlarda farklı yerlerde basılmıştı.

Kutsal Roma İmparatorluğu döneminde kullanılan bir tür para birimi olan “gulden” olarak sınıflandırılan sikkeler arasında, 1493’ten önce, Kutsal Roma imparatoru III. Frederick döneminde Frankfurt’ta basılan bir sikke; Nürnberg dışındaki Schwabach’ta 1486 ile 1495 yılları arasında basılan başka bir sikke; ve 1480 civarında Köln Başpiskoposluğu tarafından Bonn’da üretilen iki sikke yer alıyordu.

Araştırmacılar sikkelere ek olarak, manastırın kütüphanesinden pirinç kitap tokaları, seramikler, hayvan kemikleri, süvari mahmuzları ve ticaret için kumaşları damgalamak için kullanılan kurşun mühürler de dahil olmak üzere bir dizi eser keşfettiler ve bunların tümü manastırın büyük ölçekli ticareti ve refahı hakkında fikir veriyor.

Manastırdan günümüze kalan tek şey, keşişlerin yemek yediği ana şapel ve yemekhane de dahil olmak üzere bazı yapıların temelleri.


Live Science. 18 Temmuz 2023.

Yahoo News. 21 Temmuz 2023.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login