Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu’da yer alan 2200 yıllık Kurul Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar için 1 milyon lira ödenek ayırdıklarını söyledi. Kazı bölgesini ziyaret eden Enver Yılmaz, geçen yıl bu kazıya 50 bin lira ayrıldığını, bu yıl ise kazı çalışmaları için kendilerinin 1 milyon lira ayırdıklarını vurguladı.
AA’ya yaptığı açıklamada Kurul Kalesi’nde Doğu Karadeniz bölgesinin ilk arkeolojik kazısının yapıldığını ifade eden Yılmaz, “Kurul Kalesi, Ordu’muzun en önemli tarihi ve keşfedilmemiş yerlerinden biri. Kurul Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Özel İdaremizin geçmiş dönemlerde yaptığı çalışmalar sonrası yasal statü ve mülkiyet itibarıyla tamamen büyükşehire devredilmiş 35 dönümlük mülkiyet alanıyla keşfedilmeyi bekleyen olağanüstü bir yer. “
“Geçtiğimiz yıl sadece kazı için harcanan ödeneğin 50 bin lira olduğunu öğrendiğimizde üzüldük. Bu yıl sadece kazı ve restorasyon amaçlı 1 milyon liralık bir tahsisi yapmak suretiyle Kurul Kalesi’ni, bu güzel coğrafyamızı Ordu ve Türkiye turizmine kazandırmak konusunda gerekli teşebbüslerde bulunacağız. Bu alanımızın korunması, toprak altındaki cevherlerin ortaya çıkartılması ve tarihi misyona uygun bir şekilde tünellerin belki deniz belki nehirlere ulaşacak bu güzergahların ortaya çıkartılması konusunda gerekli çalışmayı yapacağız. Kurul Kalesi’nde yapılan kazı, Doğu Karadeniz bölgesinde yapılan ilk arkeolojik kazıdır. 2010 yılında bu çalışmalar başladığında insanlar bir tarih üzerinde yürüdüklerinin farkında değildi. Kurul Kalesi, Ordu’nun tarihini değiştirecek, Ordu’yu bir çekim merkezi haline getirecek. Kale çevresindeki gezi alanları ve peyzaj çalışmaları bir an önce başlayacak”
Kurul Kalesi Kazılarının Önemi
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma ünvanına sahip Kurul Kalesi Kazıları, Ordu il merkezine 20 km uzaklıkta. yer almakta. Kurul Kalesi günümüzden yaklaşık 2100 yıl öncesine tarihlenmekte. Kullanıldığı dönem içerisinde bir garnizon olduğu düşünülüyor. Konumu itibari ile etrafına oldukça hakim ve yüksek bir alanda bulunmakta. Kale’nin ayrıca VI. Mithridates döneminde kullanım gördüğü düşünülmekte. Karadeniz bölgesindeki arkeolojik araştırmaların yetersizliği düşünüldüğünde bu kazı daha da önemli bir hale geliyor. Yapılan kazılarda giriş kapısı, dinsel ve kültsel alanlar seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça figürleri gibi birçok buluntu çıkmakta.
You must be logged in to post a comment Login