Ordu’da Cıngırt Mağarası Kazıları Yeniden Başlıyor

Ordu, Fatsa’da Helenistik döneme ait Cıngırt Mağarası kazıları yeniden başlayacak. Kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay bekleniyor.

Ordu'da Cıngırt Mağarası Kazıları Yeniden Başlıyor

Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Fatsa’da bulunan Cıngırt Mağarası’nda arkeolojik kazı çalışmalarının yeniden başlayacağını duyurdu. Cıngırt Mağarası’nda daha önce yapılan kazılardan sonra gerekli bakım çalışmaları yapılmadığı için alan yabani otlarla kaplanmıştı.

Daha önce mağarada yapılan kazı çalışmalarında Helenistik ve Pontus Krallığı dönemine tarihlenen 2.150 yıl öncesine ait  kalıntılar çıkmıştı.

Uğur Toparlak, “Fatsa’da bulunan Cıngırt Kaya mağarasında kazı çalışmalarına devam edebilmek için bakanlıktan onay bekliyoruz. Bu yıl için kaynak sıkıntımız yok ve çalışmalar uzun olacak. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın talimatı doğrultusunda kazı çalışmaları için bizlere 100 bin liralık kaynak aktarıldı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışmayı onaylar onaylamaz en geç Haziran ayında kazı çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, 2015 Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada, Eylül ayı sonuna kadar ödeneği teslim edeceklerini ve kazıların hemen başlatılacağını duyurmuştu. Yılmaz, “Bakanlıkla koordinasyon halinde hem etrafın güvenliğinin sağlanması hem de yeni projelerin yapılması konusunda üzerimize düşen her görevi yapacağız.” demişti.

Cıngırt Mağarası

Cıngırt Mağarası, buluntuları itibariyle Ordu’daki bir başka arkeolojik alan Kurul Kalesi ile benzerlik göstermektedir. Burada bulunan eserler arasında, Pontus kralı 6. Mithridates dönemine ait 55 sikke ve aynı döneme ait çeşitli formlarda pişmiş toprak seramik parçaları bulunmaktadır. Dolayısıyla mağaranın MÖ. 120-63 yılları arasına tarihlendiği düşünülmektedir. Ayrıca yapılan kazılarda Helenistik döneme ait kalıntıların yanısıra, Roma ve Bizans dönemlerine ait mimarı kalıntı ve seramikler de ortaya çıkmıştır.

Ordu’daki Kurul Kalesi ise günümüzden yaklaşık 2100-2300 yıl öncesine tarihlenmekte olan ve kullanıldığı dönem içerisinde bir garnizon olduğu düşünülen Kurul Kalesi, konumu itibari ile etrafına oldukça hakim ve yüksek bir alanda bulunmakta. Kalenin ayrıca 6. Mithridates döneminde kullanım gördüğü düşünülmekte.


AA

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login