Bilim insanlarına göre, soyu tükenmiş Avrupa maymunlarının, meyve şekerini yağa çevirebilmeyi mümkün kılan genetik mutasyonu, modern insanın obezite ve diyabet gibi sorunlarının kaynağı olabilir.
Fosil kanıtlar, 16 milyon yıl önce subtropikal Avrupa’da yaşayan maymunların, küresel soğumanın ormanları değiştirmesi ve bu nedenle tükettikleri meyvenin seyrekleşmesi nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını gösteriyor.
Uzmanlar, ürikaz genindeki, meyve şekerini (fruktoz) yağa çevirebilmeyi sağlayan mutasyonun 15 milyon yıl önce gerçekleştiğini öne sürdüler. Uzmanlara göre, bu gen mutasyonu, maymunların yağ tabakaları geliştirmelerine yardımcı olarak, kıtlıktan ve sert kış aylarından canlı çıkmalarını sağlamıştı.
Aynı mutasyonun bütün modern büyük insansı maymunlarda ve modern insanlarda da devam etmiş olması, soyu tükenmiş Avrupa maymunlarının günümüz büyük insansı maymunlarına ve ilk insansılara evrimleştiklerine işaret etmektedir.
Batı’daki beslenme biçimi oldukça fazla miktarda, hemen yok edilemeyen, ancak karaciğer hücrelerini fruktozu yağa çevirmesi için tetikleyen ve böylece insanların ekstra kilo almasına neden olan ürik asit içeriyor. Yani diyebiliriz ki, ürikaz mutasyonu, günümüz insanlarını obezite ve diyabet gibi sorunlara daha yatkın hale getiriyor. Sonuçlar, obeziteye karşı savaşmak ve onun neden olduğu tehlikeli komplikasyonları engelleyebilmek için insanların daha az fruktoz tüketmesi gerektiğini gösteriyor.
Antropoloji profesörü Peter Andrews, “Bu gen, iki çeşit gıdanın tüketilmesi durumunda ürik asit seviyesinin artmasına sebep oluyor: Bira gibi doğrudan ürik asit üreten ve çok fazla fruktoz içeren besinler. Bu besinlere, bal, fazlaca sofra şekeri içeren işlenmiş gıdalar ya da yüksek fruktozlu mısır şurubu da dahil.” diyor.
Obezite, bu yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri ve istatikler, dünya çapında 500 milyondan fazla insanın bu sorunu yaşadığını gösteriyor.
ibtimes.co.uk
You must be logged in to post a comment Login