Norveç’teki İlginç Taş Dairelere Onlarca Çocuk Gömülmüş

Norveç’te ortaya çıkarılan Tunç ve Demir Çağı’na ait çocuk mezarlığı 600 yıl boyunca kullanılmış ve arkeologlar bunun nedeninden emin değil.

Ekip, bölgede her biri düz taşlardan oluşan daireler ile işaretlenmiş 41 mezar ortaya çıkardı; bunlardan bazıları hâlâ yakılmış insan kalıntıları içeriyor. C: Museum of Cultural History, University of Oslo

Arkeologlar, Norveç’in güneyinde onlarca Tunç ve Demir Çağı’na ait çocuk mezarının keşfi karşısında oldukça şaşırdı.

Her biri özenle yerleştirilmiş taşlardan oluşan dairelerle işaretlenen mezarlar, geçen yıl Norveç Kültür Tarihi Müzesi’nden bir ekip tarafından, İsveç sınırına yakın, Oslo’nun yaklaşık 80 kilometre güneyindeki Fredrikstad yakınında bulundu.

Müze arkeoloğu Guro Fossum, “Biz onları bulana kadar burada duruyorlardı. Birbiri ardına ortaya çıkardık ve 41 adet dairesel taş oluşumuyla karşılaştık.” diyor.

(İlgili: Norveç’te Yaşamış “Taş Devri” Adamıyla Tanışın)

Çapı iki metreyi bulan daireleri oluşturan taşlar, sokak kaldırım taşları gibi bir araya getirilmiş ancak yüzeyin birkaç santim altına gömülmüştü. Merkezindeki büyük bir taşın etrafına birkaç daire yerleştirilmişti.

Arkeologlar mezar alanını Fredrikstad yakınlarında ortaya çıkardılar. C: Museum of Cultural History, University of Oslo

Daha sonraki araştırmalar bu taşların altında yanmış kemikleri ve çömlek parçalarını ortaya çıkardı.

Yeni bir analiz ise mezarların neredeyse tamamının MÖ 800 ila 200 yılları arasında ölen çocukları içerdiğini gösterdi. Çocukların çoğu bebekti ve diğerleri 3 ila 6 yaş arasında değişiyordu.

Fossum, “Tarihleme, mezar alanının uzun bir süre boyunca kullanıldığını gösteriyor; dolayısıyla hepsi aynı doğal afette, hastalık veya salgın hastalıkta ölmüş olamaz.” diyor.

Müzeden yapılan açıklamaya göre, çocuk mezarlarının bu kadar yoğun bir şekilde toplanması Avrupa’da benzersiz bir durum. Mezar alanını çevreleyen alan, yolculukları ve Güneşe tapınmayı anlatan kaya oymalarıyla dolu.

Antik İskandinavya’daki ölü yakma alanlarına bazen sarmallar ve yassı taşlardan yapılmış daire taşlar döşenirdi, ancak ilk defa bu kadar çok sayıda mezar bir arada bulundu. C: Museum of Cultural History, University of Oslo

Uzmanlar, o dönemde bebek ölüm oranının muhtemelen yüksek olduğunu, fakat bunun dışında çocuk mezarlarıyla ilgili herhangi bir açıklamanın bulunmadığını söylüyor.

Arkeologlar bölgeden önemli örnekler toplayıp kapsamlı bir şekilde fotoğrafladıktan sonra kazı çalışmalarına devam etti. Ancak taş oluşumlardan biri yakında Oslo’daki Kültür Tarihi Müzesi’nde “Çocukların Anısına” başlıklı sergide yer alacak.

Arkeologlar ayrıca bölgede bulunan çömlek parçaları ve metal bir broş gibi eserleri de analiz etmeyi planlıyor.

Fossum, “Çanak çömlek parçalarının analizleri bize çok şey anlatabilir. Tüm kaplar yanmış kemiklerin konduğu kaplar gibi görünmüyor; Bazıları mezarların arasına yerleştirilmişti ve içlerinde ne olduğunu çok merak ediyoruz.” diyor.

Fossum, arkeologların yakındaki bir Taş Devri yerleşimini araştırdıktan sonra mezar alanını keşfettiğini belirtiyor.

Kalıntıların yeni bir analizi, bölgede gömülü insanların neredeyse tamamının 3 ila 6 yaşları arasındaki bebekler ve çocuklar olduğunu gösteriyor. C: Museum of Cultural History, University of Oslo

Fossum, Kuzey Tunç ve Demir çağları boyunca ölüleri ateşlerde yakmanın ve kalan kemikleri gömmenin ya da dağıtmanın yaygın olduğunu söylüyor. Daha sonra ölü yakma alanının üzerine spiral veya tekerlek şeklinde düz bir taş tabakası inşa ediliyordu.

Fossum, “Ancak Fredrikstad’daki mezar alanı alışılmadık bir vaka. Mezarlar birbirine çok yakın. Açık bir arazide olmalılar, yakınlarda yollar var, dolayısıyla herkes onlardan haberdar olabilirdi. Alanın çevresindeki yemek pişirme çukurları ve ocaklar, cenazelerle ilgili toplantı ve törenlerin düzenlendiğini gösteriyor.” diyor.

“Ayrıca mezarlar titizlikle inşa edilmiş. Her taş farklı bir yerden temin edilmiş ve formasyona tam yerleştirilmiş. Kimin bu kadar çaba harcadığını merak ediyoruz.”

“Cevap, ölenlerin çoğunun çocuk olduğunun ortaya çıkmasıyla geldi. Bunlar küçük çocuk mezarlarıydı. Çok büyük bir özenle yapılmışlardı.”


Live Science. 10 Temmuz 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login