Mısır’da Nil deltasının kalbindeki kasabalardan biri olan Quesna’da az bilinen bir firavun olan Firavun Khaa Ba’ya ait mezar bulundu. Firavunun 3. Hanedanlık döneminin firavunu olduğu ve mezarın yaklaşık olarak 4600 yaşında olduğu düşünülüyor.
3. Hanedanlık Nekropolu Quesna
Keşfin önemi ise Mısır’ın ünlü nekropolü Memphis dışında 3. hanedanlık için nekropol alanının Quesna olduğuna dair düşünceye bir kanıt oluşturuyor olması.
Keşifteki bir diğer önemli nokta ise Quesna’da iyi bilinen bir dönem olan Geç Mısır Krallığı döneminin aksine, mezarın bunun çok öncelerine yani eski krallık dönemine dayanması olduğu belirtiliyor. Bunun yanında keşif, Eski Krallığın yönetim tarzı ve gömme adetleri ile ilgili bazı bilgiler de sağlayabilir.
Mısır Mezar Keşif Derneği (EES) tarafından yürütülen jeofizik çalışmaları sırasında bulunmuş.
Mezar Mimarisine Dair Önemi Büyük
Araştırmanın başındaki kişi olan Dr. Joanne Rowland 2010 yılında kerpiç bir “mastaba” (Dışa eğimli cepheleri olan düz çatılı dikdörtgen mezar yapısı) keşfettiklerini daha sonra yürüttükleri çalışmalar sonucunda firavunun adını da içeren bir mühür sayesinde her ne kadar daha öncesinden de tahmin etmiş olsalar da mezarın sahibini bulduklarını belirtti.
Araştırmacılar Mastaba yapılarına dair bilinen en iyi örneğin Zawyet El – Eryan’da keşfedildiğini ve keşfin bu mimari hakkındaki bilgilerimize bilgi katabileceğini belirtiyorlar.
Hakkında oldukça az şey bilinen Firavuna dair diğer bilgilere de mezar içinde rastlanılmış. Firavunun adı “Radyal Ruh” anlamına geliyor ve firavunun 3. hanedanlığın 4. firavunu olduğu biliniyor.
Araştırmacılar firavun hakkındaki son derece kısıtlı bilgilere dayanarak ve fazla konjonktürel bir şekilde firavunun MÖ. 2603 ile MÖ. 2599 yılları arasında 4 yıl kadar hüküm sürdüğüne inanıyorlar.
Araştırmacılar ayrıca bu keşfin Quesna’da gömülü olduğu düşünülen diğer Eski Mısır Firavunlarına dair tartışmaları da alevlendireceğini belirtiyorlar.
The Cairo Post
You must be logged in to post a comment Login