Neolitik Dönemde Yaşamış Kadının Yüzü Canlandırıldı

Günümüzde Malezya olan bölgede yaklaşık 5.700 yıl önce yaşamış bir kadının yeniden yapılandırılmış yüzünü görüyorsunuz.

Araştırmacılar, Neolitik kadının yüzünü oluşturmak için 3B teknolojisini kullandılar. C: Universiti Sains Malaysia/Cicero Moraes

Bir arkeolog ekibi, Malezya’nın kuzeybatısındaki Penang’da bulunan Neolitik bir bölge olan Guar Kepah’ta 2017 yılı kazılarında “Penang kadını” olarak adlandırdıkları iskeleti keşfettiler. Bu, kazılar sırasında bölgeden çıkarılan 41 iskeletten biriydi. Kadının kalıntılarının etrafına dağılmış halde bulunan deniz kabuklarının radyokarbon tarihlemesi, kadının bölgede MÖ 8.000 ila 3.300 yıllarını kapsayan Neolitik Çağ’da yaşadığını ortaya çıkardı.

(İlgili: Zengin Tunç Çağı Kadınının Yüzü Yeniden Canlandırıldı)

Bir grafik uzmanı olan ortak araştırmacı Cicero Moraes, neredeyse bütün kafatasının BT (bilgisayarlı tomografi) taramalarının yanı sıra, günümüz Malezyalılarının 3B görüntülerini kullanarak, araştırmacılarla birlikte kadının yüzünü yeniden oluşturdu.

Kadının diş aşınmasına dayanan bir tahmine göre, 40 yaşında öldüğü düşünülüyor.

Moraes, kafatasını dijitalleştirdikten sonra, kafatasının sanal yüzeyi boyunca, çoğunlukla günümüz Malezyalıları gibi uyumlu popülasyonlar üzerinde yürütülen istatistiksel çalışmalara dayanan bir dizi işaret koydu. “Ek olarak, yakınlaştırılacak kafatasına yakın bir yapıya sahip sanal vericiler (3B yeniden yapılandırılmış bilgisayarlı tomografi) kullandık ve vericiyi kafatasına uyana kadar uyarladık (deforme ettik). Tüm bu verilerle, yüzün nasıl görünebileceğine dair bir fikrimiz var.”

Penang kadınının son rekonstrüksiyon aşaması. C: Universiti Sains Malaysia

Bu yüz, geniş bir burun ve dolgun dudaklar içeriyor. Moraes, tahminin doğruluğunu önemli olarak nitelendiriyor, ancak bunun kadının tam bir kopyası olmadığı konusunda uyarıyor.

Bu yeni bilgi, arkeologları kazı alanındaki, eski insanların kabukları, kemikleri ve diğer yiyecek atıklarını attığı mutfak çöplüklerinden oluşan yığınlardan birinde ortaya çıkarılan kadının daha iyi bir resmini çizmeye bir adım daha yaklaştırıyor.

Kadın, kollarını kavuşturmuş halde ve etrafı çömlek ve taş aletler de dahil olmak üzere, toplumda önemli bir konuma sahip olduğunu gösteren mezar eşyalarıyla çevrili halde bulundu.

Moraes ayrıca, koleksiyonda benzer yüz özelliklerine sahip bir bireyi bulmak için, kafatasının ölçülmesini ve bu sayıların bir veritabanında çalıştırılmasını içeren “adli yüz yaklaşımı yöntemi” olarak adlandırdığı yöntemi de kullandı.

“Genellikle sanal donörlerden kafatasları ve yumuşak dokuları içeren iki kafa alırız ve yapıları, donör kafatasının yüzü canlandırılacak olan kafatasıyla eşleşecek şekilde deforme ederiz. Sonuç, hayattayken nasıl olabileceği ile uyumlu bir yüz.”

Moraes, “Son adım, yüzü bitirmekti. Bu, pigmentasyon eklemeyi ve saçı şekillendirmeyi içeriyor. Şu anda, araştırmacılar kadının ölüm sebebinden emin değiller.” diyor.


Live Science. 1 Eylül 2022.

Makale: Abdullah, J. Y., Moraes, C., Saidin, M., Rajion, Z. A., Hadi, H., Shahidan, S., & Abdullah, J. M. (2022). Forensic Facial Approximation of 5000-Year-Old Female Skull from Shell Midden in Guar Kepah, Malaysia. Applied Sciences, 12(15), 7871.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login