Nemrut Dağı Panoramik Müzede 3 Boyutlu Anlatılacak

Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nde Nemrut Dağı dini ritüelleri 3 boyutlu bir şekilde anlatılacak. Müze Alitaşı Mahallesi’nde yapılacak ve Nemrut Dağı’nın doğu terası 3 boyutlu olarak gösterilecek.

Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nde Nemrut Dağı dini ritüelleri 3 boyutlu bir şekilde anlatılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından GAP İdaresi Başkanlığı’na sağlanan ödenek kapsamında proje ihalesi yapılarak, teknik projeler hazırlanıyor. Şu ana kadar sunulan projelerden Bakanlık 3 projeyi beğendi. 26bin metrekarelik bir alan içinde 12bin metrekarelik bir bölgeye sahip olacak müzede 500 kişilik konferans, 250 kişilik toplantı salonu olacak. Bunların yanı sıra kafeterya, mescit, sosyal mekanlar, 100 metrekarelik bir kütüphane de ziyaretçilerin hizmetine sunulacak.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş konuyla ilgili  “Erken Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’nin sonuna kadar olan arkeolojik ve etnografik eserler, toplamda 3 bin metrekareyi bulan bir alanda sergilenecektir. Müzenin 2 bin metrekarelik alanında oluşturulacak ‘Panorama’ bölümünde ise dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak da adlandırılan ve 1987 yılında Dünya Miras Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’nın, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabelerinin panoramik olarak ziyaretçiye aktarılması sağlanacaktır” açıklamasında bulundu.

Nemrut Dağı, Unesco Dünya Miras listesinde olup arkeolojik açıdan oldukça önemli bir bölgedir. Büyük İskender’in imparatorluğu dağıldıktan sonra Suriye ve Fırat Nehri üzerinde Kommagene adında kurulan bir krallık döneminde bugünkü ününe kavuşmuştur. Bu medeniyetin, krallardan birisi olan I. Antiokhos bir tümülüs yaptırmıştır. Bu tümülüste Antiokhos’un mezarı olduğu düşünülmektedir.

Adıyaman'a Panorama ve Arkeoloji Müzesi Yapılacak

Bunun dışında Nemrut Dağı’nı bu kadar özel kılan şey artık bir ikon haline gelmiş mükemmel heykelleridir. Bu heykeller 7 metre yüksekliğinde olup bazı heykeller 9 tonluk ağırlıktadır. Heykeller, I. Antiokhos’un bütün kültürleri birleştirmeyi istemesi ve bu sebeple diğer kültürlerin tanrılarını bir arada bulundurma isteği sonucunda yapılmıştır. 5 adet heykel bulunur ve isimleri şöyledir:

Kral I. Antiochos

Kommagene Tanrıçası Tyche

Zeus

Apollo

Heracles

You must be logged in to post a comment Login