Korunmuş ayak izleri, Neandertallerin büyük bir patlamanın ardından bile aktif bir yanardağın dik yamaçlarında yürüdüğünü gösteriyor.
Yerel insanlar onlara ‘Şeytanın ayak izi’ diyorlardı, çünkü sadece doğaüstü bir varlık sert kayalarda ayak izlerini bırakabilirdi. Arkeologlar için 2001 yılında keşfedilen Roccamonfina kasabası yakınlarındaki patika sahası, volkanik kayalarda korunan insansı ayak izlerinin nadir bir örneği.
Günümüz İtalya’sının kuzey Campania sahilindeki yaklaşık 10 kilometre yarıçaplı bir volkan olan Roccamonfina tepesi, yaklaşık 345.000 yıl önce şiddetli bir şekilde patladı ve etrafı volkanik kül ve enkazla kapladı. Çeşitli toynaklı hayvanlar ve bir grup insansı, volkanik tortuların üzerinde yürüyerek, hala yumuşak olan arazide toynak ve ayak izlerini bıraktı.
(Manisa’da Bronz Çağ İnsanları Volkanik Patlamayı İzlemiş)
Bir arkeolog ve jeolog ekibi, korunan ayak izlerini daha ayrıntılı bir şekilde analiz ederek, ayak izlerinin şiddetli bir volkanik patlamanın Roccamonfina yanardağının yamaçlarından aşağıya doğru piroklastik akıntılar göndermesinden sadece birkaç saat veya birkaç gün sonra yapıldığını keşfetti.
Yanardağ bir grup insansı tarafından ziyaret edildiğinde volkanik aktivite hala devam ediyordu.
Piroklastik bir akışın yeni birikintileri 300 ° C sıcaklıkları aşar ve bu tür arazilerde yürümeyi imkansız hale getirir. Tabakanın kalınlığına bağlı olarak, volkanik malzeme birkaç saat veya gün içinde soğur. Arazi soğudukça, döküntü arasında katılaşan yeni mineraller oluşur.
Arkeologlar ayak izlerinin gözlenen adım uzunluğuna ve derinliğine dayanarak, volkanik malzemenin hala yumuşak olduğu, ancak yine de insansıların yavaş ve düzenli yürümesine izin verecek kadar soğuk olduğu ve muhtemelen 50 ° C’lik bir sıcaklığı aşmayacağı sonucuna vardı.
Ayak izleri, dağın yamacında 1 metre / saniye hızında, genellikle acele etmeden yürüyen bir insan için normal bir hız olarak kabul edilen bir grup tarafından bırakıldı. Görünüşe göre, hala aktif olan yanardağ, ziyaretçiler için gerçek bir endişe kaynağı oluşturmamıştı.
Bir ayak izi yolu, diğerlerine göre zıt bir yöndeydi. Belki de bu yolun patlamanın ardından farklı zamanlarda farklı insanlar tarafından takip edildiğine işaret ediyor.
Yakındaki taş eserlerinin keşfi, sitenin tekrar tekrar ziyaret edildiği, belki de yeni taş aletler için volkanik kayalar elde edildiği fikrini destekliyor.
Volkanik kayaçların yaşı göz önüne aldıklarında, araştırmacılar ayak izlerinin, diğer arkeolojik alanlardan İtalyan yarımadasında yaşadığı bilinen Neandertaller tarafından yapıldığını düşünüyorlar.
Forbes. David Bressan. 23 Ocak 2020.
Makale: Panarello, A., Palombo, M. R., Biddittu, I., Di Vito, M. A., Farinaro, G., & Mietto, P. (2020). On the devil’s tracks: unexpected news from the Foresta ichnosite (Roccamonfina volcano, central Italy). Journal of Quaternary Science.
You must be logged in to post a comment Login