İspanya’da, 200.000 yıl önce Neandertallerin yaşadığı Cova de les Llenes isimli bir mağarada sona eren kazı çalışmalarında araştırmacılar, Neandertaller ve büyük etçiller arasındaki etkileşimi işaret eden izler buldu.
Mağaradaki kazı çalışmalarının oldukça verimli geçtiğini belirten araştırmacılar, bu çalışmayla Orta Pleistosen Döneme denk gelen 200.000 yıl önce, bölgedeki Neandertal nüfus dinamiğinin anlaşılabildiğini söylüyor.
Kazılar, muhtemelen mağara etrafındaki avlanma aktiviteleriyle ilişkili Neandertallerin yerleşim devamlılığını doğruladı. Bölgede, Batı Avrupa’da yaklaşık 100.000 yıl önce türü tükenen yaban koyunu türü Hemitragus bonali tüketilmiş. Bu kalıntıların dışında geyik, yaban öküzü, gergedan ve soyu tükenmiş dev bir geyik türü olan megaloceros gibi diğer toynaklı hayvan kalıntıları da keşfedildi.
Mağaranın giriş bölümünde bulunan bu Neandertal kampları, genelde Flamisell Nehri kıyısındaki yerel taşlardan yapılmış litik aletlerin bolluğundan tanınıyor. Litik aletlerin tekniği, Neandertallerin tipik Levallois ve diskoit denilen alet endüstrisiyle uyuşuyor.
Mağaranın doğa dinamiklerinin sırtlan ve leopar gibi etçillerin yuvasıyla ilişkili gözükmesine rağmen kurt, tilki ve porsuk gibi hayvanların da kalıntıları bulunuyor. Mağarayı kış uykusuna yatmak için düzenli olarak işgal eden mağara ayısının izleri ise mağaranın dibinde büyük kalıntılar halinde ve duvardaki tırnak izleriyle birlikte bulundu.
İphesnews
You must be logged in to post a comment Login