Neandertal ve Modern İnsan Arasındaki Farklar Doğumda Mevcut Oluyor

Yeni bir araştırmaya göre Neandertal bebekleri doğduğunda, yetişkin Neandertallerin iskelet özelliklerinin çoğunu taşıyor oluyordu. Daha önce Neandertal ve modern insan kafatasları arasındaki birçok farklılığın doğumda mevcut olduğu bilinse de, vücudun geri kalanı için de aynı şeyin geçerli olup olmaıdğı bilinmiyordu.

Fransa'daki Le Moustier 2 Neandertal iskeleti - yenidoğan iskeleti. İskeletin 2008 restorasyonu görülüyor. (F: Philippe Jugie, Musée national de Préhistoire, Les Eyzies-de-Tayac Sireuil. © MNP )

Fransa’daki Le Moustier 2 Neandertal iskeleti – yenidoğan iskeleti. İskeletin 2008 restorasyonu görülüyor. (F: Philippe Jugie, Musée national de Préhistoire, Les Eyzies-de-Tayac Sireuil. © MNP )

California Üniversitesi’nden Tim Weaver ve meslektaşları biri Rusya’daki Mezmaiskaya mağarasından, diğeri ise Fransa’daki Le Moustier kaya sığınağından olmak üzere Neandertal yenidoğanlarına ait bilinen en eksiksiz iki iskeleti inceledi. Araştırmacılar kol, bacak ve pelvis kemiklerinin uzunluk ve genişliklerini ölçtü.

Daha sonra bu iskelet özellikleri, Washington Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde bulunan, son zamanlara ait Afro-Amerikalı ve Avrupalı-Amerikalı cenin iskeletlerinin özellikleriyle karşılaştırıldı.

Yakın geçmişi olan modern insan örnekleriyle karşılaştırıldığında, Neandertallerin uyluk kemiklerinin uzunluğuna oranla daha büyük kalçaları vardı. Bu da geniş bir vücudun göstergesiydi.

Rusya'daki Mezmaiskaya mağarası ve orada bulunan Neandertal yenidoğan iskeleti. A ve B'de kırmızı okla gösterilen yer iskeletin bulunduğu yer. C'de Neandertal bebek iskeleti anatomik pozisyonda görülüyor. (F: A ve B L.V.G.'ye aittir. C -Golovanova LV, Hoffecker JF, Kharitonov VM, Romanova G (1999) Mezmaiskaya Cave: A Neanderthal occupation in the northern Caucasus. Curr Anthropol 40:77–86)

Rusya’daki Mezmaiskaya mağarası ve orada bulunan Neandertal yenidoğan iskeleti. A ve B’de kırmızı okla gösterilen yer iskeletin bulunduğu yer. C’de Neandertal bebek iskeleti anatomik pozisyonda görülüyor. (F: A ve B L.V.G.’ye aittir. C -Golovanova LV, Hoffecker JF, Kharitonov VM, Romanova G (1999) Mezmaiskaya Cave: A Neanderthal occupation in the northern Caucasus. Curr Anthropol 40:77–86)

İnsanlarla karşılaştırıldığında, Rusya’da bulunan Neandertalin kasık kemiği, kalçalarının boyutuna oranla daha uzundu.

Neandertallerin uzun kemiklerinin uçları da, modern insanlarla karşılaştırıldığında, (uzunluğuna oranla) daha genişti.

Neandertal ve modern insan yenidoğan bebek iskeletleri arasındaki farklar, yetişkin Neandertal ile modern insan arasında olanlarla benserlik gösteriyor. Araştırmacılara göre bu sonuçlar da Neandertal ile modern insan arasındaki iskelet farklılıklarının, çocuklar doğduğunda mevcut olduğunu gösteriyor.

F: P.Plailly-E.Daynès - Rekonstrüksiyon -Elisabeth Daynès

F: P.Plailly-E.Daynès – Rekonstrüksiyon -Elisabeth Daynès


Popular Archaeology, 23 Mayıs 2016
Timothy D. Weaver et al. Neonatal postcrania from Mezmaiskaya, Russia, and Le Moustier, France, and the development of Neandertal body form,” PNAS, internette yayım.
Görseller makaleden alıntıdır. 

 

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login