Yeni çalışma, Neandertallerin ve Homo sapienslerin İtalya, Riparo Bombrini’deki yaşam alanlarını nasıl organize ettiklerini gösteriyor.
Neandertaller, daha ‘ilkel’ olmak şöyle dursun, yaşam alanlarını Homo sapiens bireyleriyle hemen hemen aynı şekilde düzenliyordu.
Kuzeybatı İtalya’daki Riparo Bombrini bölgesinin Proto-Aurignacian ve Mousterian tabakalarındaki eserleri ve özellikleri analiz eden bilim insanları, iki popülasyon arasındaki ortak yerleşim modellerini ortaya çıkardılar.
Arkeologlar, taş aletlerin, hayvan kemiklerinin, aşı boyasının ve deniz kabuklarının alanın yüzeyindeki dağılımını haritalandırarak, orada yaşayan ve çalışan farklı grupların davranışsal modellerini anlamak için farklı eser ve malzeme kümelerini tanımladılar. Böylece alanın mekansal kullanımına ilişkin açık ve yorumlanabilir modeller üretebildiler.
(İlgili: Neandertallerin 300.000 Yıl Önce Yaptığı Ahşap Aletler İncelendi)
Çalışmayı yürüten Amélie Vallerand, “Mekansal dağılımdaki bu homojenlik, bu eski insanların alanı nasıl kullandıklarının altında yatan bir yapıya işaret ediyordu” diyor.
“Aynı türdeki kümelerin bitişik birimlerinin sayısını sayarak, bu gruplar tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri belirlememize yardımcı olacak modelleri ayırt edebiliriz. Niceliksel ve istatistiksel yöntemlerin uygulanması, önyargıyı önemli ölçüde azaltmamıza ve mekansal organizasyonun niteliksel tanımlarının ötesine geçen ikna edici kanıtlar sunmamıza olanak sağladı.”
Araştırmacılar, bu mekansal analizleri; taş teknolojisi, faunal kalıntılar ve deniz kabukları çalışmaları ile birleştirerek, eski popülasyonlar arasındaki davranışsal benzerlik ve farklılıkların kapsamlı bir resmini çizebildiler.
Benzerlikler arasında şunlar vardı:
Ancak bazı farklılıklar da vardı:
Liguria’da Neandertal’den Homo sapiens’e geçiş, Geç Mousterian’den (Neandertal) Proto-aurignacian (Homo sapiens) tekno-kompleksine hızlı bir şekilde geçiş ile karakterize edildi ve iki tür arasında hiçbir temas gözlenmedi.
Bu yeni çalışma, analitik önyargıyı en aza indirmek için Neandertallerin ve Homo sapiens’in aynı bölgedeki mekansal davranışlarını tutarlı parametreler kullanarak doğrudan karşılaştırmanın öneminin altını çiziyor.
Araştırmacılar genel olarak, o dönemde hangi türün mevcut olduğuna bakılmaksızın, alanın nasıl kullanıldığına dair temel bir mantık olduğu sonucuna varıyorlar.
Vallerand, “Homo sapiens gibi Neandertaller de yaşam alanlarını, orada gerçekleştirilen farklı görevlere ve ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış bir şekilde düzenlemişlerdi. Yani bu, Neandertallerin genel olarak varsayıldığından daha “insan” olduğunu gösteren bir başka çalışma.” diyor.
University of Montreal. 5 Nisan 2024.
Makale: Vallerand, A., Negrino, F., & Riel-Salvatore, J. (2024). Homo sapiens and Neanderthal Use of Space at Riparo Bombrini (Liguria, Italy). Journal of Archaeological Method and Theory, 1-41.
You must be logged in to post a comment Login