Neandertal Düzenli Olarak Düz Dişli Filleri Avlıyordu

Artık soyu tükenmiş olan düz dişli fillerin (Palaeoloxodon antiquus) avlanması, 125.000 yıl önce Neandertaller arasında oldukça yaygındı.

Gröbern’de bulunan bir Palaeoloxodon antiquus’un leğen kemiği. C: Lutz Kindler, LEIZA

Araştırmacılar, onlarca yıl önce Almanya’daki iki alanda (Saksonya-Anhalt’taki Gröbern ve Thüringen’deki Taubach) keşfedilen yaklaşık 125.000 yıllık fillerin kemiklerini yakından incelediler. Sonuç olarak, Neandertaller tarafından kullanılan taş aletlerin yaptığı, hayvanların kapsamlı bir şekilde kesilmeden önce avlanmış olması gerektiğini gösteren kesme izlerini tespit edebildiler.

Aynı ekip, iki yıl önce, Saksonya-Anhalt’taki eski bir linyit madeninde Neumark-Nord sahasında bulunan kemiklerin analizi sırasında, Neandertallerin Pleistosen dönemine ait en büyük kara memelileri olan düz dişli filleri aktif olarak avladıklarına dair ilk kanıtı keşfetmişti.

Yeni yayımlanan çalışmada ise araştırmacılar, “Gröbern ve Taubach’taki kemikler üzerinde yapılan yeni incelemelerin sonuçları, artık bu fillerin Neandertaller tarafından avlanmasının sıradışı bir olay olmadığını, daha düzenli bir faaliyet olması gerektiğini gösteriyor.” diyor.

(İlgili: Neandertaller, Filleri Yiyecek Kadar Kalabalık Yaşıyordu)

Gaudzinski-Windheuser, Gröbern ve Taubach’taki kemiklerin araştırılmasının yanı sıra Neumark-Nord bölgesindeki kemikler üzerinde yapılan önceki çalışmalarda da kapsamlı bir şekilde yer aldı.

Palaeoloxodon antiquus adlı düz dişli filler, 800.000 ila 100.000 yıl önce Avrupa ve Batı Asya coğrafyalarında dolaşıyordu. 4 metreye varan omuz yüksekliği ve 13 tona varan vücut ağırlığıyla Avrupa düz dişli fili, o zamanın karada yaşayan en büyük hayvanıydı; günümüzün Afrika ve Asya fillerinden önemli ölçüde daha büyüktü ve hatta soyu tükenmiş yünlü mamuttan bile daha büyüktü.

Gaudzinski-Windheuser, “Yetişkin bir Palaeoloxodon antiquus filinin vücudundan sağlanan et ve yağın, en az 2.500 yetişkin Neandertalin günlük kalori alımını karşılamaya yeterli olacağını tahmin ediyoruz. Bu önemli bir sayı çünkü bize Neandertallerin davranışlarına dair yeni bilgiler sağlıyor.” diyor.

Örneğin şimdiye kadar araştırmacılar genel olarak Neandertallerin 20’den fazla olmayan bireyden oluşan gruplar halinde yaşadığını varsayıyorlardı. Bununla birlikte, düz dişli fillerin sistematik olarak sömürülmesine ilişkin şimdi elde edilen bilgiler, Neandertallerin en azından geçici olarak daha büyük gruplar halinde toplanmış olmaları veya büyük miktarlarda gıda maddesini muhafaza etmelerine ve depolamalarına olanak tanıyan tekniklerde ustalaşmış olmaları gerektiğini gösteriyor.

Bir devam projesinde araştırmacılar, Neandertallerin bu devasa filleri nasıl avladıkları ve avlanma faaliyetlerinin bu hayvanları ve diğer av hayvanlarını ve çevrelerini nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyorlar.


Johannes Gutenberg University Mainz. 5 Aralık 2023.

Makale: Gaudzinski-Windheuser, S., Kindler, L., & Roebroeks, W. (2023). Widespread evidence for elephant exploitation by Last Interglacial Neanderthals on the North European plain. Proceedings of the National Academy of Sciences, 120(50), e2309427120.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login