Myrleia Antik Kenti’nin üzerine AVM dikilmesine izin veren kurul üyeleri hakkında 1 ila 3 yıl hapis cezası isteniyor.
Myrleia Antik Kenti üstüne AVM yapılmasına onay veren Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 9 üyesi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçuyla Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 1 ila 3 yıl hapis cezası ile yargılanan kurul üyeleri arasında Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi eski kaymakamı Kazım Karabulut da bulunuyor.
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu İnatla İmar Projesine Onay Verdi
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde bulunan Myrleia Antik Kenti üzerine Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Gıda sanayi A.Ş.’nin alışveriş merkezi projesine ilk kez 5 Eylül 2012 tarihinde onay verdi. Fakat Mudanya Belediyesi’nin isteği üzerine proje revize edilerek bir kez daha kurula sunuldu. Koruma Kurulu, antik kentin AVM’nin alt katında sergilenmesini ön gören revize edilmiş projeye 19 Ekim 2012 tarihinde bir kez daha onay verdi.
Bölge Halkı Kurtardı
Tüm bu olanların üstüne bölge halkı Myrleia antik kenti için bir platform oluşturdu. Yerel halka destek veren sivil toplum kuruluşları ile yapılan eylemler büyüdü ve tartışmalı karar bölge cumhuriyet başsavcılığına götürüldü. Değerlendirmeye alınan itiraz sonucu savcılık, bölge koruma kurulu üyelerinin “görevi kötüye kullanma” suçundan cezalandırılıp, adlarına kamu davası açılması için bir iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu. Savcılık, şüpheli olarak nitelendirdiği zanlıların “atılı suç” işlediklerini ve tek tek cezalandırılmaları gerektiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı’na bağlı bir müfettiş antik kent üzeri AVM ile ilgili inceleme başlattı.
Suç: Görevi Kötüye Kullanma
İncelemelerini tamamlayan müfettiş, hazırladığı raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletti. Raporda Koruma Kurulunun aldığı kararlarda yetkisini aştığı yer alıyordu. Ayrıca antik kent üstü AVM projesine onay vererek görevini kötüye kullandığı da belirtiliyordu. Ardından Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 9 Kurul üyesi hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan dava açıldı.
Kurul Üyeleri Beraat İstiyor
İlk duruşması 24 Nisan’da görülen davada Kurul üyeleri beraatini istedi. Kurul Başkan Yardımcısı Doçent Doktor Murat Taş ifadesinde AVM yapılması planlanan 19. Parselin kamulaştırılması için Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdıklarını, ancak kamulaştırma için olumsuz cevap aldıklarını söyledi.
Kurul başkanı mimar Halil Nur Çapa ifadesinde 37 No’lu ilke kararına uygun hareket ettiklerini söyledi.
Dönemin Mustafakemalpaşa ilçesi kaymakamı Kazım Karabulut ise savunmasında, “Kurul olarak bizim kamulaştırma ile ilgili Ankara Müze Müdürlüğü’nün kararını beklemeksizin 37. No’lu ilke kararına göre hareket etmemizden dolayı görevi kötüye kullandığımız iddia olunuyor. Oysa 37 Nolu ilke kararı okunduğunda görülecektir kamulaştırma ilgili muğlaklık taşıyor, kurumların görevleri açıkça belirtilmiyor. Oysa olayımızda vatandaş define arama saiki ile hareket edip o duvarları yıkabilirdi. Ayrıca yağmur ve kar gibi sebeplerle de zarar görebilirdi. Biz kanun dairesinde 37. No’lu İlke kararı gereğince hareket ettik. Zarar da doğmamıştır. Yazılı olarak savunmamı istiyorum” dedi.
Duruşma 4 Haziran 2015 tarihine ertelendi.
Antik Kentin Üzerine AVM Dikmişlerdi
Uludağ Ünivertsitesi’nin, Mudanya ilçesinde 2010 yılında yaptığı yüzey araştırması sırasında yoğun yerleşim izine rastladığı ve koruma kuruluna birinci dereceden sit alanı olmasını önerdiği Myrleia antik kenti, bölge koruma kurulu üyelerinin verdiği karar doğrultusunda 3. derece sit alanı seçilmişti. 2012 yılında özel bir şirket tarafından satın alınarak üzerine bir AVM yapılması planlandı.
Yaklaşık M.Ö. 7 yüzyıla dayanan erken dönem mimari öğelerin, inşaat temelinin kazılma işlemi sırasında ortaya çıkması sonucu yerel halk ve uzmanlar tarafından inşaatın durdurulması istendi. İnşaat, müze ekiplerince durduruldu ve iki ay süren araştırmalar sonucunda kararda bir değişiklik olmadı: alan 3. derece sit alanı olarak bırakıldı ve inşaat tamamlandı.
Antik kentin tahribat sonucu ortaya çıkan çok ufak kısmı ise cam bir çerçevenin içine alındı ve yeni Türkiye mimarisinin geleneksel yapısı olan AVM’nin bodrum katında sergilenmeye başlandı.
Daha Önce Mahkeme AVM İmar Kararının İptalini Böyle Açıklamıştı;
“Söz konusu alanın arkeolojik döneme ait kent kalıntılarının ve yerleşim alanlarının yer aldığı bir alan olduğu, alanın yapılaşmaya açılmaması gerekirken inşaat yapımına izin verildiği ve Myrleia antik kenti arkeolojik bütününün tahrip edilmesine yol açacak şekilde yapılaşmaların olduğu, öte yandan, arkeolojik kent kalıntılarının uygun koruma yöntemleriyle teşhir edilmediği görüldüğünden anılan işlemin iptali gerektiği sonucuna varılmıştır”
Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise karardan oldukça memnun olduklarını, antik kent üzerine yapılan AVM’yi müzeye çevirmek istediklerini belirtmişti.
You must be logged in to post a comment Login