Muğla, Bodrum’da yer alan Halikarnassos Antik Kenti’nde bulunan Meleagros (Meleager) Mozaiği, MS 4. yüzyıla tarihleniyor. 1857 yılından beri British Museum’da bulunuyor.
Daha büyük bir mozaik tabanın parçası olan ve yaklaşık 2,5 metrekarelik bir alan kaplayan mozaik panelde, at sırtındaki Meleagros’un bir leoparı mızrakladığı an tasvir ediliyor. Meleagros’un isminin Grekçe yazılışı, figürün sağ üstünde yer alıyor.
Yunan mitolojisinde, Kalydonya şehrinde saygı duyulan bir kahraman olan Meleagros, kraliçe Althaea ve Kalydonya kralı Oeneus’un oğluydu. Aynı zamanda Homeros’un İlyada’sında geçen Kalydonya yaban domuzu avının lideriydi.
Hikayeye göre; Meleagros doğduğunda, Kader Tanrıçaları (Moirai), onun yaşam süresinin, aile ocağına atılan bir odun parçasıyla sınırlı olduğuna dair kehanette bulunurlar. Meleagros’un annesi Althaea, bu kehaneti duyar duymaz hemen ocağı söndürür ve odun parçasını saklar.
Babası kral Oeneus, bir tören esnasında diğer tanrıları onurlandırıp Artemis’i onurlandırmayı unuttuğu için Kalydonya’ya dehşet saçan bir domuzla cezalandırılır. Oeneus, oğlu Meleagros’u Yunanistan’ın dört bir yanından kahramanları toplaması için gönderir. Meleagros, bu kahramanlara ek olarak, sevdiği vahşi bir avcı olan Atalanta’yı da çağırır.
Av sırasında Atalanta, domuzu yaralayan ilk kişi olur ve Meleagros da domuzu öldürür. Domuzun kanını ilk akıtan kişi Atalanta olduğu için, Meleagros değerli deriyi ona verir. Ancak Meleagros’un amcaları, Toxeus ve Plexippus, ödülün bir kadına verilmesine kızarlar. Çıkan tartışmada Meleagros, amcalarını öldürür. Ayrıca İphikles ve Eurypylus’u da Atalanta’ya hakaret ettikleri için öldürür. Annesi Althaea, Meleagros’un, erkek kardeşini ve oğullarından birini öldürdüğünü öğrenince, Kader tanrıçalarından çaldığı odunu ateşe atar. Böylece kehaneti gerçekleştirir ve kendi oğlu Meleagros’u öldürür.
You must be logged in to post a comment Login