Muğla’nın Milas ilçesindeki antik Mylasa kentinin giriş kapısı olarak bilinen Baltalı Kapı’ya sprey boya ile işaretler yapıldı.
Tarihi Baltalı Kapı’nın bulunduğu Hacıapdi Mahallesi’nde Muğla Belediyesi tarafından yürütülen altyapı çalışmalarının ardından işçiler, sprey boya ile Baltalı Kapı’nın sağ ve soldaki iki sütununa su ve altyapı hattının kodlarını gösteren işaretler çizdi. Bunun üzerine Milas Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ekipleri olay hakkında soruşturma başlattı.
Baltalı Kapı
Milas’ın Hekatomnos Anıt Mezarı, Gümüşkesen Mezar Anıtı’ndan sonra en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilen Baltalı Kapı, günümüzde Hacıapdi Mahallesi sınırlarında bulunuyor. Baltalı Kapı, adını kilit taşı üzerindeki antik çağlarda “Labrys” olarak adlandırılan çift yüzlü balta kabartmasından alır. MS. 2.yüzyıla tarihlenmekte. Antik dönemde Zeus Labrandos Festivali’nin geçtiği güzergah üzerinde yapılan Baltalı Kapı, kentin kuzey kapısıdır. Kemerli bir geçiş sağlayan kapının kilit taşı üzerinde yer alan çift ağızlı balta “Labrys” kapıya ismini vermekte. Milas’a su taşımak amacıyla yapılmış su kemerleriyle iç içe olan Baltalı Kapı, antik dönemden günümüze ulaşabilen en önemli kalıntılardan biri olarak kabul ediliyor. Kapı kemerini başlıkları bir sıra palmet ve bir sıra yivle süslü iki paye taşımakta. Kemerin üstündeki saçaklık yıkılmıştır.
You must be logged in to post a comment Login