Mısır’daki Tel-Al Dafna’da Santorini Volkan Patlamasının İzleri Bulundu

Suveyş Kanalı yakınında Al Qantara’da bölgesindeki Tel Al-Dafna kazılarında yürütülen çalışmalarda Santorini volkan hareketine dair kalıntılar bulundu.

2015-635870795863579591-357

Santorini volkan patlaması tüm Akdeniz’i etkilemiş ilk çevresel yıkıcı fenomen olarak bilinmektedir.

Mısır eski eserler bakanlığı uzmanları ise Tel Al-Dafna kazılarının bu çevresel olayın etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacağını belirtiyor.

Tel Al-Dafna’da en erken yerleşim kalıntıları Antik mısırın 26. Hanedanlık dönemine kadar gitmekte ancak patlamaya dair bulunan kalıntılar ise bu tabakların öncesine tarihlendirilmekte.

Araştrırmacılar Kral I Psamtik tarafından yerleşimin korunaklı hale getirilmesi çamur ve tuğla surlar ile güçlendirildiğini bu surların ayrıca sel baskınlarına karşı dalga kesiciler olarak da işlev gördüğünü söylemekte.

2015-635870796795835591-583

Zor bir bölgede inşa edilmiş olan bu kalenin stratejik olarak önemli olduğu düşünülmekte. Ülkenin doğu kapısı denilebilecek bir alana kurulu olan yerleşme işgallere karşı önemli bir rol oynamakta.

Kral I. Psamtik tarafından aynı amaçlar ile ülkenin başka yerlerinede benzer kaleler yaptırdığı bilinmekte. Kuzeyde Libya işgaline karşı yukarı mısırda ise Ethiyopya işgaline karşı benzer kaleler yaptırdığı bilinmekte.

Kazıların yürütücüsü Abdel-Maqsoud Mastaba kale içinde atölye özellikli işliklere büyük sanayi tipi fırınlara, bunun yanında ekmek pişirme fırınları da bulunduğunu söylüyor. Kale’de oldukça yoğun şekilde balık ve timsah kalıntılarına da rastlanmakta.

“Mısırda yoğun olarak yürütülmekte olan arkeolojik çalışmalar hakkında ise Bakanlık yetkilileri arkeologlardan daha fazla konuşmakta. Oldukça sıkıntılı bir dönem içinde olan Mısır’da tarih araştırmaları ve bütünü ile antik Mısır tarihi genel politikada önemli bir yer tutmakta.”

2015-635870797373191591-319

Süveyş kanalı hattı boyunca antik mısır askeri alanlarının araştırılması için yürütülen çalışmalar içinde Tel Al-Dafna  5 diğer askeri alandan biri. Bu 5 site ise Tel-Habwa, Tel-Ebu-Saify, Pelusium, Tel Al-Maskhouta ve Tel Al-Dafna’dır. Bu alanlarda yürütülecek çalışmalar ışığında ülkenin doğusunun Antik mısırdaki Askeri yapısının hemen hemen tamamı ile anlaşılacağı düşünülmekte.


Ahramonline.org.eg

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login