Mısır’daki Antik Mezarlarda Ba-Kuşu ve Horus’un Gözü Bulundu

Antik Mısır’a ait 63 mezarda bulunan mezar hediyeleri arasında altın varaklı figürler, çanak çömlekler ve bronz sikkeler yer alıyor.

Antik Mısır’dan kalma altın varak figürler, Damietta şehrindeki mezarlarda bulundu. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mısır’daki arkeologların bronz sikkeler ve altın varaklı heykelciklerin yanı sıra 60’tan fazla kişinin antik mezarlarını buldukları açıklandı.

Ekip, kuzeydeki Akdeniz kıyısında yer alan Damietta şehrinde bu mezarları ortaya çıkardı. Mezarların bazıları 26. Hanedan dönemine (MÖ 688-525) tarihlenirken, diğerlerinin Ptolemaios dönemi (MÖ 304-30) olduğu belirtiliyor.

(İlgili: Asvan’da Su Altında Firavunların Kaya Oymaları Bulundu)

Keşifler arasında, ölen kişinin öbür dünyada işine yaraması amaçlanan çanak çömlekler ve ushabti figürinleri de yer alıyor.

Araştırmacılar, sitedeki bir çanak çömlek içinde bulunan 38 bronz sikkeye odaklandı. Sikkeler, Büyük İskender’in generallerinden birinin soyundan gelenlerin Mısır’ı yönettiği bir dönem olan Ptolemaios dönemine ait.

Mezarlar, Akdeniz’in kuzey kıyısındaki Damietta kentinde bulunuyordu. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Bu araştırmaya dahil olmayan Mısır’daki İskenderiye Çalışmaları Merkezi’nin müdürü Thomas Faucher, yayınlanan fotoğraflardan, sikkelerin çoğunda Zeus Ammon’un tasvir edilmiş gibi göründüğünü söylüyor. Bu tanrı, Yunan tanrısı Zeus ile kehanetlerle ilişkilendirilen Mısır tanrısı Amun’un bir birleşimiydi.

Fotoğraflardaki en az bir sikkenin üzerinde bir kartal ve kartalın solunda bir bereket boynuzu tasvir edilmiş gibi görünüyor. Faucher, bu ayrıntılara dayanarak madeni paraları MÖ 3. yüzyılın sonlarına tarihlendiriyor.

Arkeologlar, mezarlardan birinde 38 sikke tutan bir çömlek kap buldular. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Bu sikke basıldığında Mısır siyasi çalkantı içindeydi. MÖ 206 civarında Ptolemaios hanedanına karşı büyük çaplı bir isyan çıktı.

Faucher, “MÖ 206’da Güney Mısır’daki isyan sırasında çok sayıda değerli para gömüldü.” diyor ve isyan sonrasında sikkelerin toplatıldığını ve toplatılan sikkelerin yeni değerlere atanarak ek işaretlerle damgalandığını belirtiyor.

Mezarlarda profilden tasvir edilen altın varak figürler bulundu. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Yeni bulunan madeni paraların isyan sırasında gömülüp gömülmediği belirsiz ve kazılardan elde edilen daha fazla ayrıntı bunlara ışık tutabilir. Her ihtimalde, mezarların ve madeni paraların keşfi “özellikle bölgenin bu döneme ait sınırlı bilinen materyali göz önüne alındığında önemli” diyor Faucher.

Sikkelerin yanı sıra, ölülerle birlikte gömülen altın varak figürinler de dikkat çekici. Yayınlanan görüntülerden, figürinlerden bazılarının Mısır mitolojisinde kanatları ve insan başı olan yaratıklar olan “ba-kuşları”nı tasvir ettiği görülüyor.

Arkeologlar mezarlarda Horus’un gözünün tasvirleri de dahil olmak üzere çeşitli eserler buldular. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Swansea Üniversitesi Mısır Merkezi’ne göre, eski Mısır’daki “ba” insan ruhunun bir parçasını temsil ediyordu ve bazen ölen kişiyi beslemek için yiyecek toplayabilen bir kuş olarak tasvir ediliyordu.

Ba kuşlarına ek olarak, altın varaklı figürinlerin bazıları şahin başlı bir tanrı olan ‘Horus’un gözünü’ tasvir ediyor gibi görünüyor. Horus’un gözlerini tasvir eden eserler eski Mısır’da popülerdi ve koruyucu bir güce sahip olduğuna inanılıyordu.


Live Science. 25 Temmuz 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login