Gize platosunda yer alan mezarlıkta kazı yapan arkeologlar, Kraliyet sarayında üst düzey bir yetkili olan Hetpet adlı bir kadının 4.400 yıllık mezarını keşfetti.
Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Gize’de yürütülen kazılarda üst düzey bir kraliyet yetkilisi olan Hetpet adında bir kadının mezarının keşfedildiğini açıkladı.
Üst düzey yetkili kadının mezarı en az 4.400 yıl öncesine, yani Gize Piramitleri inşa edildikten sonrasına denk geliyor. Gize bölgesi günümüzde piramitleri ile meşhur olsa da, aynı zamanda arkeologların yaklaşık 200 yıldır kazılar yürüttüğü, oldukça büyük mezarlıklara ev sahipliği yapıyor. Buradaki mezarlar, genelde Antik Mısır’ın elit üyelerine ait.
(Mısır’ın İlk Kadın Firavununu Tarihten Silmeye Çalışmışlar)
Mısır Eski Eserler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: “Mezar çok güzel duvar resimlerine sahip ve günümüze kadar çok iyi korunmuş olarak ulaşmış. Farklı avlanma ve balık avlama sahnelerinde ‘Hetpet’ adlı kadının tasvirleri yer alıyor. Ya da çocuklarından hediyeler alırken büyük bir sunum masasının önünde otururken betimlenmiş.”
“Duvar resimlerinde meyvelerin hasat edilmesi, metallerin eritilmesi, deri ve papirüs teknelerinin imalatı ile müzikal ve dans gösterileri de yer alıyor.”
Duvar resimlerinde ayrıca iki maymun betimlenmiş. Bir sahnede, maymunlardan biri meyve topluyor ve diğeri ise bir orkestranın önünde dans ediyor.
Mezarda ayrıca bir arınma alanına sahip bir tapınak ile tütsülerin ve çeşitli hediyelerin sunulabileceği yerler bulunmakta. Tapınakta, bir zamanlar Hetpet’in heykelinin durabileceği bir alan bulunuyor. Arkeologlar henüz bulunamayan bu heykeli araştırıyor.
Mezarın girişi, “L” şeklinde bir tapınağa doğru açılıyor. Dolayısıyla 5. hanedanın mimari tarzı ve dekoratif unsurlarına benziyor.
Arkeologlar mezarın içinde bir mumya bulamadılar, ancak mumya ve heykelin o dönem içinde soyulmuş olma ihtimali var. Antik Mısır’da mezar soygunculuğu oldukça yaygın yaşanan bir şeydi.
Söz konusu mezarı, bakanlığın Eski Eserler Enstitüsü Genel Sekreteri Mostafa Waziri tarafından öncülük edilen araştırma ekibi keşfetti.
Live Science. BBC. 3 Şubat 2018.
You must be logged in to post a comment Login