Mısır’da Roma Evleri ve Güvercin Kuleleri Keşfedildi

Arkeologlar, Luksor’da Roma İmparatorluğu’nun Mısır’ı yönettiği döneme ait bir güvercin kuleleri ve yerleşim bölgesi keşfettiler. 

Luksor’da keşfedilen yerleşim bölgesinin bir kısmı. C: Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan bir arkeolog ekibi, atölyeler ve güvercin kulelerinin (güvercinlerin yemek için yetiştirilebileceği yer) yanı sıra bir dizi konut binası buldu. Buranın Doğu Luksor’da bulunan Roma İmparatorluğu döneminden kalma “ilk bütün halde yerleşim yeri” olduğu belirtiliyor. Çanak çömlek, çanlar, öğütme aletleri, bakır ve bronzdan yapılmış Roma sikkeleri gibi çeşitli eserler de ortaya çıkarıldı.

(İlgili: Mısırlılar Mumya Yapmak için Egzotik Yağlar Kullanıyordu)

Yerleşim bölgesi, Roma İmparatorluğu’ndan önce, III. Amenhotep, II. Ramses ve Tutankamon da dahil olmak üzere birkaç firavunun hükümdarlığı sırasında inşa edilmiş büyük bir dini merkez olan Luksor Tapınağı’na yakındı. Ancak yerleşim alanı, çok daha sonrası bir tarihe, MS 2. ve 3. yüzyıllara tarihleniyor. Bu dönemde Mısır bir Roma eyaletiydi ve Roma imparatorları bazen firavun olarak tasvir ediliyordu. 

Yerleşim bölgesinin kazıları sırasında bulunan, çanak çömlek, çan ve Roma sikkeleri de dahil olmak üzere bazı eserler. C: Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı

Ekip, Romalıların Luksor’u ele geçirdikten sonra, üzerlerinde güvercinlerin yuva olarak kullanabilecekleri saksıların bulunduğu güvercin kuleleri dikerek güvercin yetiştirmeye başladıklarını tespit etti. Güvercinler, kıyı kayalıklarında üreyen kaya güvercinlerinin (Columba livia) torunlarıdır; bu nedenle kuleler, uçurum koşullarını taklit ederek kuşların kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlayabilir.

Kong Üniversitesi’nden, Greko-Roma sanatında uzmanlaşmış sanat tarihi profesörü Susanna McFadden, buluntuları; “heyecan verici bir haber” olarak nitelendiriyor ve araştırma ekibinin, bulgularına dair yeni bilgileri heyecanla beklediğini söylüyor.

McFadden ayrıca ileride yapılacak araştırmaların, bu yerleşim yerinin, 284-305 yılları arasında hüküm süren Roma imparatoru Diocletianus döneminde bölgede aktif olan bir askeri kamp ile ilişkili olup olmadığını ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

Roma dönemi yerleşim bölgesi, MS ikinci ila üçüncü yüzyıllara kadar uzanıyor. C: Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı

Polonya’daki Wroclaw Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde fahri profesör olan Jacek Kościuk ise, bu Roma yerleşim bölgesinin yeni bir keşif olmadığını belirtiyor: “Luksor’daki yerleşim bölgesi uzun zamandır biliniyor.”

Kościuk, 1980’lerin başında Mısır ve Almanya’dan araştırmacıların katıldığı bir ekip ile Luksor’da yürütülen Roma yerleşim yeri kazılarına katıldı. Kościuk, daha önceki kazılarda ekibin, yerleşimin yalnızca küçük bir bölümünü inceleyebildiği halde, Roma evleri ve hamamlarının kalıntılarını bulduklarını söylüyor.

Roma yerleşim bölgesinin varlığı zaten biliniyor olsa da, son yapılan kazılarda bölgenin büyük bir kısmı ortaya çıkarıldı ve bu, Luksor’un Roma döneminde nasıl bir yer olduğuna yeni bir ışık tutabilir. McFadden, yeni buluntuların; eğer analiz dikkatli yapılırsa, Roma dönemi hakkında bazı kritik araştırma sorularını aydınlatma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.


Live Science. 27 Ocak 2023.

İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü Lisans ve Yüksek Lisans mezunu.

You must be logged in to post a comment Login