Mısır’da bulunan rahibe ve kraliyet yetkilisinin mezarı, 4.300 yıl önceki yaşamın nasıl olduğunu tasvir eden renkli duvar resimlerine sahip.
Mısır’daki arkeologlar, günlük yaşamı gösteren dikkat çekici duvar resimlerinin bulunduğu 4.300 yıllık bir mezar keşfettiler. Mezar, Kahire’nin yaklaşık 33 kilometre güneyinde, kraliyet piramitlerinin ve geniş bir nekropolün bulunduğu Dahshur’da ortaya çıkarıldı. Arkeolojik ekip bölgeye döndüğünde içerisinde mumya olup olmadığını görmek için mezar çukurlarını kazmayı planlıyor.
Kerpiçten yapılmış mezar, düz çatılı ve eğimli kenarları olan dikdörtgen bir şeklinde. Bu tip mezar yapıları “mastaba” olarak biliniyor.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı yaptığı açıklamada, ekibin mezarın içinde, tahılları ezerek döven eşekler, Nil nehrinde seyreden gemiler ve pazarda satılan mallar gibi eski Mısır’daki yaşam sahnelerini tasvir eden duvar resimleri bulduğunu söylüyor.
(İlgili: Wasabi, Antik Papirüslerin Korunmasına Nasıl Yardımcı Olabilir?)
Mezarın duvarlarında bulunan hiyeroglif yazıtlarda, cenazenin Seneb-Neb-Af adında bir adama ve eşi İdet’e ait olduğu belirtiliyor.
Yazıtlar, Idet’in şehvet, annelik ve müzikle ilişkilendirilen bir gökyüzü tanrıçası olan Hathor’un bir rahibesi olduğunu belirtirken, Seneb-Neb-Af’ın kraliyet sarayındaki sakinlerin idaresi ile ilgili çeşitli görevlerde bulunduğu belirtiliyor.
Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog ve bölgedeki kazıları yöneten Stephan Seidlmayer, Seneb-Neb-Af’ın tam olarak hangi görevlere sahip olduğunu bilmenin zor olduğunu söylüyor. Seidlmayer, yakındaki bir kasabanın saray tarafından kontrol edildiğini ve orada kimin yaşayacağına ve topluluk için fonların yönetiminden sorumlu olacağına onun karar vermiş olabileceğini belirtiyor.
Yazıtların üslubu ve içeriği, mastabanın tasarımı ve çanak çömlek tarzı dikkate alınarak yerleşimin tarihi belirlendi. Söz konusu çift, muhtemelen yaklaşık 4.300 yıl önce 5. hanedanın sonlarında veya 6. hanedanın başlarında yaşamıştı. O zamanlar Mısır’da piramitler hâlâ inşa ediliyordu, ancak bunlar 4. hanedanda Gize gibi yerlerde inşa edilenlerden daha küçüktü.
Mezarın kazısı henüz yapılmadı ve başka buluntuların da ortaya çıkarılması oldukça muhtemel. Mezar çukurları henüz kazılmadığı için insan kalıntıları da henüz ortaya çıkarılmadı.
Seidlmayer, “Gelecek sezonda mezar çukurlarını kazmayı umuyoruz ve sonrasında elbette insan kalıntıları büyük ilgi görecek.” diyor.
Live Science. 22 Mart 2024.
You must be logged in to post a comment Login