Arkeologlar, Nil Nehri’nin batı kıyısındaki bir mezarda, oldukça iyi korunmuş bir şahsın kalıntıları da dahil olmak üzere, Antik Mısır mumyaları keşfetti.
Asvan ve Nubia Eski Eserler direktörünün yaptığı açıklamaya göre, Mısır’ın güneyindeki Asvan’da bulunan 2.500 yıllık mezar, muhtemelen bir kamusal mezar olarak kullanılmıştı.
Bu kamusal mezarda keşfedilen mumyalar arasında, arkeologların bir kumtaşı lahdin içinde bulduğu, keten bandajlarla sarılmış ve oldukça iyi korunmuş bir birey de yer alıyor. Ancak lahit üzerinde yazı yoktu ve bu iyi korunmuş mumyanın kimliği henüz belirlenemedi. Bu konuda daha fazla şey öğrenmek için araştırmalar devam ediyor.
(Antik Mısır Mumyalama Formülü Ortaya Çıktı)
Söz konusu kamusal mezarın yanında üç farklı mezar daha keşfedildi. Bazı mezarlar üzerinde hiyeroglif metinleri bulunan tablo kalıntıları ve kil lahit parçaları da bulundu. Metinleri çözmek için analizler devam ediyor.
Mezarların tamamı, fayanstan (sırlı çömlek) yapılmış çömlek kalıntılarını içeriyor. Bakanlık tarafından yayınlanan resimler, bazı takıların, köpek başlı ölüler tanrısı Anubis gibi Mısır tanrıları şeklinde olduğunu gösteriyor.
Arkeologlar aynı zamanda, mezarlardan birinde bir kumtaşı heykelinin kafasını keşfettiler ancak bu heykelin de kimi tasvir ettiği belli değil.
Arkeologlar keşiflerin, günümüz tarihçilerinin MÖ 712’den MÖ 332 yılına kadar süren Geç Dönem adını verdiği bir zamana kadar geldiğini düşünüyor. Bu süre zarfının çoğunda Mısır, Kush (Mısır’ın güneyinde bulunan eski bir krallık), Asur ve Pers gibi yabancı güçlerin kontrolü altındaydı. Bu dönem, MÖ 332 yılında Büyük İskender Mısır’ı fethettiğinde sona ermişti.
Kamusal mezarda gömülü olanlardan herhangi birinin, bu yabancı grupların herhangi birinin üyesi olup olmadığı açık değil. Ancak araştırmacılar bu gizemi yakın zamanda çözmeyi umuyorlar ve şu anda mumyaları ve eserleri analiz ediyorlar.
(Asvan Tapınağında Sfenks Heykeli Bulundu)
Live Science. 19 Eylül 2018.
You must be logged in to post a comment Login