Mısır’daki Sakkara çöl nekropolünde 2.500 yıl öncesine ait 13 ahşap tabuttan oluşan sıra dışı bir keşif yapıldı.
Nekropole gömülen binlerce kişi arasında bu tabutları bu kadar özel kılan şey, binlerce yıldır bozulmadan kalmış olmaları ve sakinlerinin ölümünden bu kadar zaman sonra bile tabutların hala tamamen kapalı kalmış olması.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’na göre, tabutlar üst üste yığılmıştı, yüzeyin 11 metre altındaki bir mezar boşluğunda bulundu.
(Mumyalanmış Kedi, Tanrılara Sunulmadan Önce Boğulmuş)
Tabutlar o kadar iyi korunmuştu ki, ahşapların üzerine boyanmış bazı renkler bile hala sağlam duruyordu. İlk analizler, tabutların gömüldüklerinden beri büyük olasılıkla hiç açılmamış olduklarını ortaya koydu.
Mezar odasının içinde üç adet kapalı niş de bulundu. Bakan Khaled Al-Anani, mezar odasında henüz keşfedilmemiş daha fazla tabut bulunduğunu söylüyor.
Sakkara’nın bir zamanlar eski Mısır’ın başkenti olan Memphis’in nekropolü olarak hizmet ettiğine inanılıyor. Mısırlılar 3.000 yıl boyunca ölülerini oraya gömdüler; bu nedenle arkeolojik açıdan çok ilgi gören bir yer haline geldi.
Mezar eşyaları, çizimleri, mumyalanmış hayvanları ve zengin bir şekilde döşenmiş mezarlarıyla bu nekropolde gömülü olanlar sadece yüksek rütbeli soylular veya yetkililer değildi. Daha özenli gömüldüklerinden bu insanların bulunma olasılığı daha yüksekti – ancak son kazılar, muhtemelen orta sınıftan veya işçi sınıfından insanların olduğu daha basit mezarlar ortaya çıkardı.
Zenginlere ait mezarlar bile dış etkilere karşı dayanıklı değildi. Binlerce yıl boyunca, bu tür birçok mezar yağmalandı. Bu nedenle, bunca zamandır bozulmamış ve açılmamış bir tabut topluluğu bulmak, içinde el değmemiş mezar eşyalarının bulunma olasılığı anlamına geliyor.
Tabutların ahşaptan yapıldığı ve kuru bir yere gömüldüğü düşünüldüğünde, içinde herhangi bir ürkütücü sıvının korunma olasılığı muhtemelen oldukça düşük.
Bununla birlikte, potansiyel mezar eşyaları bize sadece kimin gömüldüğünü değil, ne kadar önemli olduklarını da söyleyebilir. Keşif, eski Mısır ölü gömme adetleri hakkındaki sürekli büyüyen bilgimize katkıda bulunacak gibi görünüyor.
Tabutlara gömülen kişilerin isimleri ve kimlikleri henüz keşfedilmedi. Ancak sahadaki kazı çalışmaları devam ederken, bu bilginin yanı sıra mezar odasına gömülmüş toplam tabut sayısının da yakında anlaşılması bekleniyor.
Bu arada, Bakanlık keşifle ilgili bir dizi tanıtım videosu yayınlamaya hazırlanıyor – yukarıda izleyebileceğiniz macera temalı ilk promosyon, Indiana Jones benzeri müzikler içeriyor ve gelecekteki bir duyuru hakkında ipuçları vermesiyle tamamlanıyor.
Mısır, 1 Eylül’de müzelere ve arkeolojik sit alanlarına kültür turizmini yeniden açtı, bu nedenle önümüzdeki günlerde ve haftalarda Bakanlıktan muhtemelen daha fazla duyuru bekleyebiliriz.
Science Alert. 8 Eylül 2020.
You must be logged in to post a comment Login